Med ICEJ i Israel: Ekteparet som elsker det jødiske folk og Israel

Ekteparet Ingunn og Svein-Helge Smenes elsker Israel og det jødiske folk. I år var de i Israel for første gang. Og for noen møter de skulle få med israelere.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.09.2018

Det er den nest siste kvelden i løvhyttefesten, en av de største jødiske og bibelske høytidene.

Ingunn og Svein-Helge Smenes har akkurat blitt intervjuet av ICEJ på et hotell ved stranden i Netanya i Israel. Men det er når intervjuet slutter at historien begynner.

Familien med de utrolige historiene

- Jeg ser dere er fine mennesker, sier damen. Hun står på en høyde ved siden av hotellet.

Hun snakker til Ingunn og Svein-Helge som står og vurderer hva de skal gjøre den påfølgende dagen.

- Det er sønnen min. Han ble skutt, sier damen.

Dov Harari
Privat, Bildet er publisert med godkjennelse av familien til Dov Harari, Fra foreldrenes hjem

På høyden de står, er det satt opp en minnestein over den israelske oberstløytnanten, Dov Harari, som ble skutt og drept av libanesiske soldater den 4. august 2010 på grensen til Libanon. Han ble drept mens han forsøkte å kutte ned et tre som vanskeliggjorde overvåkningen av grensen.

Etter en kort prat, inviterer moren til Dov Harari, Ingunn og Svein-Helge på middag til den siste dagen i høytiden.

Dagen etter kommer datteren, Or Na`aman, og henter dem på hotellet.

Or Na`amam
Privat, Bildet er publisert med godkjennelse. Til venstre Or Na`aman. Med rygge til: Svein-Helge Smenes.

Or Na`aman er kvinnen som i juli 2018 skjøt ned både en syrisk drone og et syrisk jagerfly i israelsk luftrom. Måneden etter ble hun kåret til en av de 50 mest innflytelsesrike kvinnene i Israel av det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post.

Men det utrolige stopper ikke der. For ikke så lenge siden var en annen av brødrene hennes midt i den internasjonale presses oppmerksomhet. Han var befalet til den israelske soldaten som ble dømt til fengsel for å ha skutt en palestinaaraber.

Harari
Privat, Mor i familien sammen med Helge Smenes og datter og sønner.

Nå satt Ingunn og Svein-Helge Smenes og spiste middag med denne utrolige familien på den siste dagen under Løvhyttefesten.

- Det var som om vi hadde kjent hverandre i 10 år, forteller ekteparet. 

Møtene med israelere betyr mye

For Ingunn og Svein-Helge betyr møtene med israelere mye. Helt siden de ble troende har de støttet Israel og elsket det jødiske folk. Under Intervjuet med dem jobber Ingunn Smenes med å holde tårene tilbake, og stemmen hennes er tydelig rørt.

- Dette her går inn på meg, sier hun.

Jenta i hagen

For ikke mange dagene siden, traff hun en 20 år gammel jødisk jente i hotell-hagen der hun bodde.

- Jeg gikk en tur i hagen på hotellet. Der satt det en jente på 20 år. Vi kom i prat, og hun spurte hva vi gjorde her. Så jeg forteller henne at vi er mange kristne samlet her, og at vi er her for å velsigne Israel og det jødiske folk. Hun begynner å gråte. Det gjør jeg også. Når jeg skal gå får jeg mange slengkyss, forteller Ingunn Smenes veldig berørt.

"We love you"

Noe som også gjorde sterkt inntrykk på ekteparet, var Jerusalemmarsjen. Under Jerusalemmarsjen i år, gikk mellom 7000 og 10000 kristne fra hele verden gjennom Jerusalems gater for å uttrykke sin kjærlighet til Israel og det jødiske folk.

Se bildereportasje her

Ekteparet var ikke helt forberedt på hvordan israelere tok imot de tusener av kristne på vei gjennom Jerusalems gater.

- Det sterkeste var marsjen. Vi vet at jødene er så hatet. Når vi kom nedover og gikk marsjen. Vi kunne gi dem en klem og si «we love you». Også sier de tilbake «we love you too». Det er det heftigste. Det var godt, forteller Svein-Helge.

Rørende nattverd med kristne fra hele verden

Verken Ingunn eller Svein-Helge hadde vært i Israel tidligere. For dem begge hadde ICEJs tur, med kombinasjonen av det profetiske ord og møter med israelere, vært helt fantastisk. 

Men også opplevelsen av å være sammen med kristne fra hele verden.

- Det er veldig rørende med alle kristne som samles fra alle nasjoner. Det begynte i Gravhagen, sier Ingunn veldig rørt, og sikter til stunden hvor flere tusen kristne tok nattverd sammen i hagen der Jesus muligens ble gravlagt.

For Ingunn og Svein-Helge var det ikke siste gangen de reiste til Israel.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding