Kristne hjelpere i Syria forandrer mennesker

Langt inne i Syria arbeider den kristne ICEJ -støttede organisasjonen, Frontier Alliance International (FAI), for å gi medisinsk hjelp til det syriske folk. Deres armer og ben, er selvoppofrende kristne som kirurgen, Sally Parsons, og traumesykepleieren, Debbie Denison. Deres hjelp forandrer syrere.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.15.2017

I en lengre reportasje på den amerikanske kristne tv-kanalen, CBN (Christian Broadcasting Network), får vi møte to kvinner som akkurat er kommet tilbake fra en syv uker lang tur inne i det krigsherjede Syria. En tur som ikke er uten fare for eget liv.

Berørte hjelpearbeidere

Den ene av dem, Dr. Sally Parsons, har vært kirurg i over tretti år. I løpet av de syv ukene hun var i Syria, måtte hun utføre seks keisersnitt, en operasjon hun aldri tidligere hadde gjort.

Debbie Sally
FAI, Et nytt barn kommer til verden.

- Jeg kan si deg - når jeg leverte den første lille babyen…jeg kunne kjenne hans hender i mine…, forteller en tydelig sterkt berørt Sally Parsons, og hun fortsetter….å se nytt liv bli til midt i denne forferdelige krigen, det var en helt utrolig velsignelse.

Den andre, Debbie Denison, som er gift med visepresident i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, Barry R. Denison, er traumesykepleier. For henne ble møtet med syriske kvinner spesielt sterkt.

- På bakrommet tok de av burkaen, og vi kunne se hvor vakre disse kvinnene er. De var ikke lenger skjult. Vi møtte disse kvinnene i deres skjønnhet og i deres smerte. Og det var en utrolig opplevelse for meg, sier Debbie Denison, som ikke klarer å holde tårene tilbake når hun forteller.

De tilfellene som Sally Parsons, Debbie Denison og resten av teamet ikke kunne behandle ble sendt til Israel, og sykehuset i Netanya.

Debbie Sally
FAI, En syrisk mann er under behandling i Syria.

Et forandret syn på israelere og kristne

CBN intervjuet en av disse pasientene.

- Med en gang jeg kom til Israel, forandret mitt syn på israelere seg totalt. Jeg ble fortalt at israelere var fienden og de onde. Nå vet jeg at det er akkurat motsatt, og jeg takker Gud for at jeg kom hit. Om jeg ikke hadde gjort det, ville jeg vært død i dag, sier en anonym syrisk pasient til CBN. 

- Før trodde jeg også at kristne var dårlige mennesker. Men nå har jeg funnet ut at de er gode – og de har hjulpet meg, avslutter den syriske pasienten.

Med fare for eget liv

Mange hundre tusen syrere er drept i løpet av tiden krigen har vart. Men også for Sally og Debbie var Syria farlig. Hele seksti ganger måtte de søke dekning i løpet av de syv ukene de var der. De fikk kjenne på bomber, helikoptre og russiske jagerfly.

- Jeg vurderte det slik at jeg kunne miste mitt liv der, men om Gud hadde kalt meg til dette, ville han også ta vare på meg, sier Sally Parsons, til CBN.

- Du måtte se på konsekvensene. Selvfølgelig. Var jeg villig til å gi mitt liv? Og mitt svar var ja, sier Debbie Denison til CBN.

Prosjektet er en del av et større israelsk prosjekt som heter «Den gode naboen», hvor Israel hjelper syrere med både medisinsk hjelp, vann og mat. Hittil skal så mange som 5.000 syrere ha fått hjelp gjennom det Israelske prosjektet.

Debbie Sally
FAI, En ung gutt for hjelp av teamet.

Du kan enkelt hjelpe ICEJ å hjelpe enda flere her.

Eller bli ICEJ støttepartner. For 300 kr i året får du tilsendt vår avis elleve ganger pr år.

 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!