Jødene fra hele verden kommer hjem

På grunn av krig og antisemittisk aggresjon rundt om i verden, har Aliyah-tallene økt raskt de siste årene. ICEJ er ledende i å hjelpe jødene hjem til deres forfedres land. Hjelp ICEJ med å møte dette økende behovet.

Av ICEJ Press, 05.10.2017

AV Howard Flower, Aliyah direktør for ICEJ.

 

Ukraina

Da borgerkrigen brøt ut i Ukraina våren 2014, reagerte ICEJ raskt for å samle inn penger til utgifter til fly for å hjelpe jødene som var fanget i krigen. Aliyah-tallene fra Ukraina har nå gått ned, derfor har ICEJ omdisponert midler for å sponse integreringsprogram i Israel. Gjennom programmene hjelper vi disse nye innvandrerne til å lære hebraisk og til å få arbeidsferdigheter tilpasset det israelske samfunnet.

Ukrainske jøder
ICEJ, Ukrainske jøder som nylig er ankommet Israel

Siden krisen startet har ICEJ hjulpet 1318 ukrainske jøder fra krigssonen, og arbeidet fortsetter.

Frankrike

Franske jøder kommer til Israel
ICEJ, Franske jøder ønskes velkommen til Israel Nicole Yodner, ICEJs Aid-direktør

Siden den islamske terroren nådde Frankrike i 2001, har mer enn 50.000 franske jøder gjort Aliyah til Israel. I 2008 begynte ICEJ å hjelpe dem da de ankom Israel med deres umiddelbare integreringsbehov, og i 2010 begynte vi å sponse flyreiser.

I 2015 ble et nytt program utviklet for å hjelpe fattige jødiske familier i Frankrike. Mange av disse bor i farlige nabolag omgitt av muslimske innvandrere fra Nord-Afrika, og er ofte ofre for hatkriminalitet.

Sikkerhetssituasjonen i Frankrike er ikke på bedringens vei. Opprør og terrorhandlinger er hyppige, og mange jøder venter på deres sjanse til å reise hjem til Israel. Siden 2010 har ICEJ bistått mer enn 4.000 franske jøder.

Hviterussland

Jøder Hviterussland
ICEJ, Hviterussiske jøder på vei til Israel med ICEJs hjelp

Den svake økonomien i Hviterussland er et sterkt argument for det jødiske samfunnet i landet til å flytte til Israel.

I fjor økte aliyah-tallene fra Hviterussland med 90% sammenliknet med året før, og siden 2006 har ICEJ hjulpet 4000 hviterussiske jøder.

Dette arbeidet koordineres gjennom ICEJs kontorer i Helsingfors (Finland) og St. Petersburg (Russland).

For tiden fører spenningen mellom Russland, Hviterussland og NATO til store regionale bekymringer, og interessen for aliyah forventes å øke. Så langt i 2017 har den hviterussiske aliyah allerede økt med 88% fra samme periode i 2016.

Russland

Dr. Ulla Järvilehto
ICEJ, Finske Dr. Ulla Järvilehto, har stått i bresjen for å hjelpe russiske jøder til Israel gjennom Helsingfors

ICEJ begynte å hjelpe Sovjetunionens jøder i 1986. Den gang gikk ruten gjennom Wien i Østerrike. Siden 1989 har ICEJ bistått de russiske jødene fra nordvestregionen med å gjøre Aliyah gjennom Finland, men på 1990-tallet forsøkte jødene fra hele det tidligere Sovjetunionen å bruke den nordlige ruten - gjennom Finland. De sørlige rutene var mye lengre og tregere.

Etter en stille periode, har Aliyah fra det tidligere Sovjetunionen fordoblet seg siden den økonomiske krisen i verden i 2008.

I dag er økonomien i Russland igjen svært svak. I fjor hjalp ICEJ omlag tusen russiske jøder med å komme tilbake til Israel. I år har Aliyah fra Russland allerede steget med 34% i løpet av de første månedene.

Latvia, Litauen, Estland og Usbekistan

Estisk jøde
ICEJ, Estisk jøde på vei til Israel

ICEJ hjelper også jøder med Aliyah i andre tidligere sovjetrepublikker; som Latvia, Litauen, Estland og Usbekistan. Selv om disse tallene ikke er like store som i Russland eller Ukraina, er det fortsatt jødiske samfunn i disse nasjonene. Dette arbeidet er under tilsyn av det finske og russiske ICEJ-kontoret.

India

Bnei Menashe
Flere fra den indisk-jødiske stammen, Bnei Menashe, ankommer Israel

Den unike stammen, Bnei Menashe (sønner av Manasse) i India, er blant de siste som begynte å reise tilbake til Israel. Siden 2012 har ICEJ sponset de fleste av flyene fra det nordøstlige hjørnet av India.

Mer enn 1000 av disse er, med ICEJs hjelp, reist til Israel de siste fire årene.

Kina

I 2000 tok ICEJ den første familien med Kaifeng-jøder til Israel gjennom Finland. Vi har aktivt hjulpet nesten to dusin siden den gang. Blant disse, er det fem damer som i dag studerer jødiske studier ved Jerusalems senter for avanserte torah-studier for kvinner. Selv om dette er små tall, er aliyah fra Kina spesielt interessant.

Du kan være med å støtte ICEJ i dette viktige arbeidet ved å trykke på denne linken.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding