Fakta: Økende antisemittisme, alvorlige angrep og utrygge jøder i Europa

Her kan du se noen av de svært dramatiske tallene bak hvorfor det er viktig å stå opp for jøder akkurat nå, og hvorfor det er viktig at du nettopp nå blir med på vår kampanje for at ikke jødene skal stå alene.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.31.2017

Her kan du enkelt ta del i kampanjen.

«I 2015 reiste om lag 10.000 jøder fra Vest-Europa til Israel. Dette er det høyeste tallet siden 1948.» (HL-senteret.) Men nærmere 80% av disse kom fra Frankrike.

Frykt for å vise sin jødiske identitet – også i Norge

«Norske jøder er redd for å ha Davidsstjernen synlig fordi de frykter at det vil sette dem i fare og gjøre dem sårbare i det offentlige rom. Personer har opplevd direkte trakassering når de har båret et kjede med Davidsstjernen.» (Regjeringens handlingsplan mot antisemittisme)

60% av svenske jøder skjuler, enten hele tiden, eller av og til, gjenstander som kan identifisere dem som jøder. (FRA 2013/Dencik og Marosi 2016:17)

50% av franske jøder gjør det samme. (FRA 2013/Dencik og Marosi 2016:17)

I Tyskland er tallet 32% og i Storbritannia er taller 22% ifølge det samme tallmaterialet.

Nesten halvparten av alle franske jøder har vurdert å forlate hjemlandet sitt fordi de ikke kjenner seg trygge. I Sverige gjelder det hver fjerde jøde, og i Tyskland og Storbritannia om lag hver femte. (FRA 2013)

I Frankrike er 60% av jødene redde for å bli fysisk angrepet fordi de er jøder. I Tyskland gjelder det mer enn hver tredje, og i Sverige og Storbritannia litt under hver femte jøde. (FRA 2013) 

I Frankrike svarer 84% av jødene at antisemittisme er et stort eller ganske stort problem. I Tyskland og Sverige er tallet om lag 60% og i Storbritannia 48%.

Økende antisemittisme og bevoktede jødiske institusjoner

I flere europeiske land er jødiske institusjoner under kraftig bevoktning, også av bevæpnede vakter.

I 2016 var det, ifølge CST, et rekordhøyt antall antisemittiske hatangrep i Storbritannia. Opp 36% fra året før.

Antisemittiske angrep i Tysland tredoblet på ett år, fra 2014-2015, ifølge det tyske justisdepartementet.

I Frankrike har mengden antisemittisk hatkriminalitet vært jevnt høyt gjennom flere år. Frankrike har også de mest alvorlige angrepene. Flere jøder er drept de siste fem årene. (Tall fra OSCE)

I Sverige steg mengden anmeldt antisemittisk hatkriminalitet med 30% fra 2013 til 2015. Dette ifølge «Brottsförebyggande rådet».

Det finnes ikke skikkelig tallmateriale på antisemittisk hatkriminalitet i Norge. 

Terrorangrep mot jøder i Europa de siste to årene årene:

24.mai 2014: Terrorangrep mot det jødiske museet i Brussel. Tre blir drept og en alvorlig skadet.

9.januar 2015: fire jøder blir drept i et terrorangrep på en jødisk kosher butikk i Frankrikes hovedstad Paris.

14.februar 2015: En jødisk vakt blir skutt og drept i et terrorangrep mot synagogen i København.

Nordmenn vitner om antisemittisme

«Har selv fått både ros og ris for å gått med jødestjerne i Stocholm.Noen spyttet etter meg.Mens en jødisk kvinne ble så berørt at hun gråt før at jeg som "ikke jøde"ville gå med jødestjerne.Selv turte hun ikke lengre.Hun takket og bad meg bære den istedenfor henne.» (Deltager i støtteaksjon for jøder)

«Har selv opplevd å bli bedt om å ta av meg mitt smykke jødestjernen eller Davidstjernen som jeg kaller det. Da dette var til anstøt for vedkommende som sa det til meg.

Mitt svar til han var: - Beklager, dette smykket er mitt og det bærer jeg. Dette er ditt problem, ikke mitt.

Han ble svart i blikket og forlot i sinne.

Dette var en servitør på en restaurant. Han gav oss ikke mer service. Vi ble etter dette oversett som gjester. Å forlate dette spisested ble lett for meg/oss.» (Deltager i støtteaksjon for jøder)

Her kan du vise din støtte.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding