Vold kunne vært unngått om «demonstrantene» forholdt seg til enkle israelske retningslinjer

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.15.2018

Ingen må innbille seg at det er fredelige demonstrasjoner vi har og har hatt å gjøre med i Gaza de siste ukene. Demonstrasjonene er voldelige. Og de er instruert til å være det. Men alt kunne vært unngått om demonstrantene hadde forholdt seg til enkle retningslinjer fra Israel.

Nei, ta ikke feil, hadde noen av «demonstrantene» i Gaza klart å komme seg gjennom grensegjerdet til Israel, ville Israelere vært i livsfare. 

I dag publiserte vi instruksjoner fra Hamas postet på deres offisielle facebookside. Der gis det instruksjoner til «demonstranter» om å kidnappe israelere. Det gis også instruksjoner om å ta med seg kniver og pistoler og om å rive ned grensegjerdet.

Denne typen informasjon florerer på arabisk på sosiale medier, ifølge organisasjonen «StandWithUs». (se kort video)

Et sted denne informasjonen derimot ikke florerer er i norske medier. Det burde den gjort.

Israel har i ukesvis gitt klare retningslinjer for hvor og hvordan disse «demonstrasjonene» kan foregå. Blant annet må «demonstrantene» holde seg utenfor buffersonen på 500 meter fra grensegjerdet, og avstå fra vold.

Dette er overtrådt i stor skala.

Israel har også sagt at de vil skyte med skarpt om retningslinjene blir overtrådt. De har god grunn til å frykte store, svært fiendtlige menneskemasser fra Gaza, om de skulle komme seg gjennom grensegjerdet.

Tidligere erfaringer med informasjon om skadede og drepte som kommer fra Gaza, har gjort at det er svært gode grunner for å ta informasjonen med en stor klype salt.

Skulle det likevel stemme at en del av de skadede er under 16 år, burde det første spørsmålet være hva disse gjorde i samme område som voldelige demonstranter. Demonstranter som er instruert i å rive ned grensegjerdet, kidnappe Israelere, samt bære skytevåpen. 

Det burde være et spørsmål for Redd Barna og andre barnerettighetsorganisasjoner. Det burde også være et spørsmål mediene burde stille seg.

Om Redd Barna eller andre organosasjoner ikke stiller slike spørsmål, er det ikke overraskende, det viser tidligere erfaringer. 

Rett før «demonstrasjonene» startet for noen uker siden, var det flere infiltrasjonsforsøk fra Gaza. Det mest alvorlige skjedde tirsdag 27. mars. Tre terrorister ble arrestert 20 km inn på Israelsk territorium. Ifølge det israelske forsvaret hadde de med seg både granater og kniver. Men de kan selvsagt ha vært fredelige backpackere med litt over gjennomsnittet interesse for våpen!?

Under «demonstrasjonene» har det også vært flere tilfeller av infiltrasjonsforsøk fra Gaza.

Gjennom de siste årene har Israel i tillegg sprengt en rekke tuneller som er gravd fra Gaza og under grensegjerdet til Israel. 

Ingen må innbille seg at tunellene er fredelige. Like lite som det er fredelige «demonstrasjoner» eller infiltratører.

Om israelske retningslinjer var overholdt, kunne demonstrasjonene pågått fredelig. Valget om en voldsutvikling er ikke tatt av Israel, men av voldelige grupperinger i Gaza.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Med eget Israelfokus

For påmelding og program