Vi hadde gledet oss til en annerledes Israel-politikk med KrF i regjering, nå er det kommet et skår i gleden

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 12.13.2018
Knut Arild Hareide, KrF taler i Stortinget i dag
skjermbilde Stortinget

I dag kunne KrF støttet FrP sine gode spørsmål til regjeringens stemmegivning i FN sist torsdag. I stedet stilte KrF og Knut Arild Hareide seg undrende til FrP.

Det vi så i Stortinget i dag var et FrP som ønsket å tydeliggjøre sin egen politikk og de politiske forskjellene i den sittende regjeringen. Det kler FrP. Tydelighet er nesten som et slags DNA i dette partiet.

"Av og til spør jeg meg om vi har mistet vårt moralske kompass." (Christian Tybring-Gjedde)

«Av og til spør jeg meg om vi har mistet vårt moralske kompass. Det smerter meg langt inn i sjelen når Norges stemmegivning i FN indirekte eller direkte rammer Midtøstens eneste demokrati, Israel», sa FrPs utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde i Stortinget i dag.

Han siktet til hvordan Norge stemte i FN sist torsdag. Norge stemte for en resolusjon som fordømte terroren fra Gaza, men stemte samtidig avholdende i en prosessuell resolusjon som gjorde at den første resolusjonen ikke gikk igjennom. 

Det ble ingen fordømmelse av terroren fra Gaza. Hamas har aldri blitt fordømt i FN. Israel er fordømt over 500 ganger.

Regjeringspartiet, FrP, stilte altså spørsmål ved sin egen regjeringens politikk.

Regjeringspartiet, FrP, stilte altså spørsmål ved sin egen regjeringens politikk. Det er modig, tydelig og flott, og gir håp til de som lengter etter å se Norge med en moralsk ryggrad i FN.

Så dukket Knut Arild Hareide opp. 

I løpet av noen få, men merkelige setninger, klarte han å gjøre dette håpet fjernere.

«Og så må jeg og si jeg hører med undring representanten, Tybring-Gjedde, antyde at ikke det er hele regjeringen som står bak vår stemmegivning i FNs nasjonalforsamling i forrige uke», sa Hareide.

I stedet går Knut Arild Hareide nærmest til angrep på Tybring-Gjeddes uttalelse.

Her har altså KrF, sammen med FrP, en mulighet til å legge press på Høyre. I stedet går Knut Arild Hareide nærmest til angrep på Tybring-Gjeddes uttalelse.

Er det denne holdningen vi kan forvente av et KrF i posisjon, eller får uttalelsen kun stå for Hareides regning?

For alle som lengter etter en mer moralsk ryggrad fra regjeringen i spørsmål knyttet til Israel og FN, er dette dårlig nytt. 

Er det denne holdningen vi kan forvente av et KrF i posisjon, eller får uttalelsen kun stå for Hareides regning?

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding