USA talte Norge og FN bukseløse

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.15.2018
Skjermbilde FN resolusjon

Hun spente beltet om livet før hun steg opp på talerstolen. I løpet av ti minutter foran FNs generalforsamling, talte USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, flere av sine tilhørere bukseløse. Norge var en av dem.

For i salen foran henne satt det 120 nasjoner. 120 nasjoner som litt senere skulle stemme ja til en resolusjon som fordømte Israels handlinger i den seneste voldseskaleringen i Gaza, men som samtidig ikke evnet å nevne Hamas eller andre terrorgrupper i Gaza med et ord.

«Denne resolusjonen gir næring til Gazas desperate befolkning om at deres ledere ikke er ansvarlige for denne knipen. Og den fyrer opp hat. Den ofrer ærlighet, nøyaktighet og kompromisser, til fordel for en politisk agenda.», sa USAs FN-ambassadør.

Det er beviselig slik at Hamas i de siste urolighetene i Gaza, oppfordrer befolkningen til vold mot israelere, til å bryte gjennom grensegjerdet, kvinner og barn i Gaza sendes inn i et område alle vet vil bli farlig, og Hamas og andre terrororganisasjoner terroriserer den israelske sivilbefolkningen ved å skyte raketter inn i Israel.

Men Hamas ansvarliggjøres altså ikke i resolusjonen fra FN. Det gjør heller ingen andre terrororganisasjoner i Gaza.

For dette er politikk. Bak resolusjonen står Algerie, PA (Palestinske myndigheter) og Tyrkia. Alle har en sterk politisk og fiendtlig agenda mot Israel.

Når Norge da er blant disse 120 nasjonene som stemmer for resolusjonen, er det grunn til å skamme seg.

Da hjelper det ikke at vi støttet et forslag fra USA om endringer i resolusjonen hvor Hamas ble ansvarliggjort. Resolusjonen gikk gjennom. Det gjorde ikke USAs forslag. 

For forslaget fikk kun et lite flertall – ikke to tredjedeler slik det måtte. 

Etter stemmegivningen fikk vi offisielt behov for å forklare at vi ikke helt likte det vi selv hadde gjort. Men vi gjorde det likevel.

Hvor er Norges moralske mot.

Nikki Haley sto tilbake med beltet godt surret rundt livet og klærne på. Vi ble stående i gummistøvler uten belte som holder klærne på plass. 

Sånn er det når sannheten ikke er viktig nok. Da blir du seende tåpelig ut.

Nikki Haley og USA stemte nei til resolusjonen. Norge stemte ja.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Nasjonal Ledersamling Gardermoen 2019

Påmelding og informasjon

Festmøte for Israel - Fredheim arena

Program og informasjon

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon