UD uvanlig uklare i å besvare alvorlige anklager

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.10.2018

De siste dagene er det fremsatt tøffe anklager mot Flyktninghjelpen og Det norske utenriksdepartementet. Anklagene er kommet gjennom en omfattende og grundig rapport laget av den israelske organisasjonen NGO-monitor. UD er uvanlig uklare i sine uttalelser.

Gjennom side etter side, dokumenteres det hvordan penger kanalisert gjennom Flyktninghjelpen, når palestinaarabiske og israelske organisasjoner. Organisasjoner med bånd til boikott-Israel-bevegelsen og terrororganisasjonen PFLP.

Les: Ny rapport: Norske skattekroner går via Flyktninghjelpen til organisasjoner tilknyttet palestinsk terror

- Ikke tvil om tilknytning til terrororganisasjoner

Det som er enda mer alvorlig er at det i 2016 beviselig ble overført flere titalls millioner kroner fra norsk UD til prosjekter som involverer disse organisasjonene. 

Når UD konfronteres med opplysningene i rapporten, er svarene generelle og for lite overbevisende til at vi slår oss til ro med svaret.

De sier at de «støtter ikke organisasjoner som oppfordrer til vold eller som fremmer hatefulle ytringer, rasisme eller antisemittisme. Norge støtter heller ikke organisasjoner som har som uttrykt hovedmål å fremme BDS-kampanjen.»

Vel, det høres ut som retningslinjer for å sikre seg selv, ikke som tilbakevisning av påstander.

Så selv om de sier at de «anser flere av påstandene fremsatt i rapporten som unøyaktige og grunnløse.», sier de ikke at rapporten er gal. 

Det er lurt. 

Forhåpentligvis vil det foregå noen samtaler med Flyktninghjelpen fremover. Og heldigvis finnes det organisasjoner som NGO-monitor, som kan overvåke at UDs egne retningslinjer blir fulgt.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding