Uansvarlige palestinske ledere

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 07.26.2017

Det er åpenbart slik at Waqf, de religiøse administratorene av tempelhøyden, sammen med de palestinske myndighetene, er ansvarlig for de siste tolv dagers palestinske opprør.

Starten på opprøret, var vanvittig nok et brutalt terrorangrep og drap på to israelske politimenn ved tempelhøyden i Jerusalem. 

Som en følge av dette, sperret israelske myndigheter av hele området (for ransaking), og satte deretter opp metalldetektorer. Det hele ble gjort for å øke sikkerheten for alle som ferdes i området.

De palestinske myndighetenes brannfarlige svar på Israels sikkerhetsendringer, var å oppfordre den palestinaarabiske befolkningen, og spesielt muslimene, til opprør – de kunne fortelle at Israel nå utnyttet situasjonen for å endre den politiske situasjonen på tempelhøyden. 

Det hjalp ikke at Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, forsikret om at en endring av status ikke kom på tale. 

Situasjonen kom mer og mer ut av kontroll, og et opprør spredde seg både i Øst-Jerusalem, i Judea og Samaria (Vesbredden) og i Gaza. 

De siste tolv dagenes mest grufulle minne, var da en palestina-araber, oppiglet av de palestinske ledernes oppfordring til raseri, knivdrepte tre jødiske israelere i deres eget hjem. Bildene og beskrivelsene av terrorangrepet er hjerteskjærende.

Men de palestinske lederne har ikke bare disse på samvittigheten. Der har de også flere hundre skadede palestinere, blant dem også flere drepte.

For et par dager siden fjernet Israel metalldetektorene til fordel for høyteknologiske kameraer.

Løsningen er trolig ikke den beste, men israelske myndigheters avgjørelse, viser nok en gang forskjellen på palestinske og israelske ledere, og på uansvarlige og ansvarlige ledere.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Sommerstevnet 2018

Program

Opprop om NRKs dekning av Israel

Les om oppropet, gi din tilslutning