TV2 med uholdbar journalistikk fra Gaza

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.30.2019
IDF, de to åtte år gamle guttene sammen med en israelsk soldat

Væpnet med kniv, ble to åtte år gamle barn fra Gaza stoppet inne i Israel, ifølge det israelske forsvaret. De kom seg over grensen til Israel under returprotestene i Gaza nå i helgen. For TV2s dager gamle uholdbare journalistiske arbeid, er dette en skjebnens ironi.

For samtidig lager TV2 en reportasje om barn fra Gaza som skytes av israelske soldater. Reportasjen er helt og holdent ukritisk til hvorfor palestinaarabiske barn befinner seg i en sone hvor man vet våpen vil bli brukt. Det finnes heller ingen kilder i reportasjen som ser saken fra israelsk side.

Det man sitter igjen med, er opplevelsen av at israelske soldater driver nedskyting av barn.

Det er journalistisk uholdbart. 

Men her skal vi gi TV2 noe vi håper kan føre dem på andre tanker.

For to og et halvt år siden, gikk Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, igjennom nasjonale og internasjonale barnerettighetsorganisasjoners arbeid med saker knyttet til palestinaarabiske barns tilstedeværelse i konfliktsoner.

Resultatet var nedslående. På bakgrunn av vår gjennomgang, innrømmet Redd Barna at de ikke ansvarliggjorde palestinaarabiske myndigheter for hvorfor disse barna var i områder man visste ville bli skarpe. De ansvarliggjorde heller ikke barnas foreldre. Derimot la de stort press på israelske myndigheter.

Redd Barna var ikke alene om å gjøre dette. Både UNICEF og Human Right Watch hadde mildt sagt store huller.

Men ikke nok med det. 

I 2009 viste norske myndigheter, som den gang var en rød-grønn regjering, hvordan de håndterer saker hvor barn driver hærverk under lovlige Israel-demonstrasjoner i Oslos gater.

Flere politistasjoner i Oslo ledet den gang an i bekymringssamtaler med barnevernet, barna og deres foreldre.

Dette sa Knut Storberget, som den gang var justisminister, om saken:

- Jeg syntes reaksjonene først og fremst bør inneholde bekymringssamtaler med ungdommer og foreldrene. Men også reaksjoner som bidrar til at de unge gjenoppretter skadene de sto bak, gjennom konfliktrådsavtaler eller samfunnsstraff, sa Storberget til NRK-nett den gang.

Og dette sa spesialist på krisepsykologi og barn:

- Det er uheldig for barn å bli inkludert i demonstrasjoner hvis man vet at det er fare for at stemningen kan bli opphetet og utarte til vold, sa psykolog og leder for Krisepsykologisk senter i Bergen, Atle Dyregrov til NRK-nett etter arrestasjonene.

Likevel, TV2, så klarer dere ikke å ta opp denne problemstillingen når det virkelig gjelder. 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding