Trump har rett

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.11.2018
Det Hvite Hus, President Donald Trump

Trump er fremtidsorientert når han nå trekker USA fra atomavtalen og underlegger Iran de sterkeste sanksjoner.

Trump-administrasjonens argumenter for å trekke seg fra atomavtalen med Iran, var gode: «Siden avtalen ble inngått, har det iranske militærbudsjettet vokst med nesten 40 %, samtidig som Irans økonomi er svært dårlig», sa Donald Trump på pressekonferansen om atomavtalen.

Irans president, Hassan Rouhani, sier selv at han har økt forsvarsbudsjettet med 145% i perioden han har sittet som president.

Hva som er de eksakte tallene er vanskelig å fastslå, enn så lenge Irans militærbudsjettet er en forholdsvis lukket avdeling.  

Et annet av Trumps argumenter er «Etter at sanksjonene ble løftet, har diktatorstyret brukt sin bedrede økonomi for å bygge missiler som kan bære atomstridshoder, de har støttet terrorisme og stått bak ødeleggelse i Midtøsten.»

De siste årene har vi sett sunniarabiske land uttrykke sterk bekymring for Irans geopolitiske ambisjoner i regionen.  Saudi-Arabia truet for få dager siden med å anskaffe atomvåpen om Iran fortsetter sitt atomprogram. Flere land i Midtøsten har støttet USA i sin avgjørelse om å trekke seg fra avtalen.

Dette er de samme landene som i flere år har støttet Israel på lukkede rom, og som nå mer og mer viser sin støtte til den jødiske statens rett til å forsvare seg mot Iran.

For noen dager siden ble et tyvetalls missiler skutt mot Nord-Israel fra en iransk base i Syria. Israel svarte med å bombe titalls iranske baser. 

Flere sunni-arabiske stater i Midtøsten forsvarte raskt Israels rett til å forsvare seg mot Iransk aggresjon.

Vi har i over ett år advart mot Irans aggressive geopolitikk i Midtøsten. De etablerer baser i Syria, forsyner Hezbollah, andre shiamilitser og Hamas med våpen, og bedriver utvikling av ballistisk missil-program.

Det samme landet ønsker den jødiske staten vekk fra jordens overflate. 

Trump er fremtidsorientert når han nå trekker USA fra atomavtalen og underlegger Iran de sterkeste sanksjoner. Alternativet er et Iran som vil utgjøre en større og større trussel i regionen, med en topp etter atomavtalens utløp.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer