Situasjonen etter Syria-krigen er potensielt farlig og eksplosiv

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.27.2017
Idfblog, konfiskerte iranske våpen

Midtøsten er i uviss endring. Gjennom de siste fem månedene, har flere hendelser vist at post Syria-krigen kan bli potensielt eksplosiv.

Etter en telefonsamtale mellom president Trump og president Putin den ellevte november, sendte USA ut en pressemelding som uttaler at de to presidentene var blitt enige om å arbeide for at alle utenlandske styrker og grupperinger etter hvert skulle ut av Syria. 

To dager etter fant Russlands utenriksminister Lavrov grunn til å korrigere meldingen. Irans tilstedeværelse er legitim, sa han, og la til at Russland ikke så for seg en tilbaketrekning av pro-iranske grupper fra landet.

For Israel er dette uholdbart. «Vi vil ikke tillate at Iran blir forankret i Syria, og vi vil heller ikke tillate at Syria blir en base for operasjoner mot Israel. Alle som ennå ikke har forstått det, anbefales å gjøre det.», sa Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, rett etter Lavrovs uttalelse.

Israel har hele tiden jobbet for å trygge sin situasjon mot et Iran som til stadighet uttaler at de ønsker Israel utslettet. De har gjort FN oppmerksomme på situasjonen. De har også forsøkt å begrense Hezbollahs tilgang til avanserte våpen, ved å angripe det som trolig er våpenkonvoier og -lagre inne i Syria og på grensen til Libanon. 

I utgangspunktet burde dette være andres jobb – som FN og Libanons forsvar. Men i fravær av deres evne, er Israels eneste mulighet selv å ta tak i situasjonen. En gjerning som trolig blir applaudert i mange av Midtøstens sunnimuslimske stater.

For det er ikke bare Israel som ser situasjonen i post Syria-krigen som potensielt eksplosiv. 

Bak lukkede dører, har sunniarabiske land begynt et samarbeid med Israel. Imidlertid viser det nylig avholdte møtet i den arabiske liga, hva mange sunniarabiske land – hele tjueto stykker, mener om Iran og Hezbollah.

Lederen, Ahmed Aboul-Gheit, sa etter møtet at "Iranske trusler har sprengt alle grenser og presser regionen mot avgrunnen ... missilprogrammet (Red: Irans) utgjør en fare for regionen.»

Landet som kritiserte Iran minst etter møtet, var Libanon. De sitter fast i knipetaket til Irans utsendte, terror organisasjonen Hezbollah, og tør ikke annet.

Helt rett er beskrivelsen dog ikke. Forrige onsdag satte Libanons statsminister, Saad Al-Hariri, sine sunnimuslimske føtter i Libanon for første gang siden begynnelsen av november. I mellomtiden har han blant annet oppholdt seg i det sunnimuslimske Saudi Arabia, der han den fjerde november kunngjorde sin avgang som statsminister (han er nå tilbake i stillingen). 

Ifølge sine egne uttalelser, var årsaken at det skal ha vært et mordplott mot ham. Hariri gikk samtidig sterkt ut mot Iran og Hezbollah. Han uttalte at de sår strid i den arabiske verden.

Alle disse hendelsene viser at situasjonen etter Syria-krigen er potensielt farlig og eksplosiv. 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!