Pastor i frikirken mener vi er blinde og døve for jødenes situasjon i dag

Av ICEJ Press, 02.12.2020
Lars Martin Lillevold, pastor
Lars Martin Lillevold, privat facebookside

Lars Martin Lillevold, pastor i den luthersk evangeliske frikirken i Bamble, mener det er et paradoks at vi markerer 75 år siden utrydningsleirene samtidig som vi er blinde og døve for jødenes situasjon i dag.

Innlegg av Lars Martin Lillevold, pastor i den luthersk evangeliske frikirken i Bamble

Jeg unngår som oftest å snakke med andre mennesker om Israel fordi det vekker et sånt enormt, uhemmet hat, at det er skremmende å være vitne til.

Oppegående, sympatiske mennesker forandrer seg helt plutselig så fort temaet kommer på banen. Dette får meg til å stusse; hvorfor er det slik?

Jeg kan forstå noe av hatet ettersom vi, ved hjelp av statskanalen, får inntrykk av at Israel brer om seg som en gresshoppesverm, men Israel utgjør i virkeligheten omkring 2 promille av landområdene i Midtøsten (på størrelse med tidligere Hedmark fylke).

For øvrig også det eneste landet med fungerende demokrati, kvinnerettigheter, menneskerettigheter, rettsvern for homofile og lesbiske, alt dette hva Vesten holder høyt.

Blant alle jordens mennesker er ca. 0,2 prosent jøder. Blant alle vinnerne av Nobelprisen i fysikk siden år 1901, er 27 prosent jøder. Blant alle vinnerne av Nobelprisen i medisin er 31 prosent jøder. Blant verdensmestre i sjakk er 54 prosent jøder. Jødene er velsignet vil mange si. Likevel omtaler mange dem som et problem.

Nylig markerte man 75 år siden Hitlers endelige løsning på «Jødeproblemet», konsentrasjonsleirene. De var på god vei til å klare det også.

Imidlertid er det et paradoks at samtidig som vi markerer dette, er vi blinde og døve for jødenes situasjon i dag. Europa renskes sakte men sikkert for jøder. På grunn av økende antisemittisme og trakassering må de flykte til det eneste stedet i verden de kan være noenlunde trygge, Israel.

Israelere ønsker heller ikke å «mure» seg inne, men sikkerhetsbarrieren er dessverre et nødvendig onde. Etter at den ble reist, er terrorangrepene sunket med bortimot 100%.                

Jødenes kamp handler ikke om å erobre, men om å eksistere. Jeg har både sympati og forståelse for arabiske palestinere som ønsker fred og muligheten til å tjene til sitt daglige brød, men skal jeg være ærlig ville jeg mye heller hatt Israel enn Hamas som nærmeste nabo.

Tro meg: Hvis jødene ønsket å dra det såkalte jødekortet, så har de en hel kortstokk å ta av av andre grelle eksempler på forfølgelse og massakre bare de siste 500 år.

Nazistene kom ikke med noe nytt. Hadde det kun vært mennesker med hakekors på jakkeerme som sympatiserte med Hitler, ville utrenskningsforsøket av jødene fått langt mindre proporsjoner.

De fikk mye hjelp dessverre. I dag omtales fortsatt jødene som et problem, men spør du meg, så er det vi som har et problem.

"Alt som behøves for at ondskapen skal lykkes, er at gode mennesker ikke gjør noe" (Filosof Edmund Bruke)

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding