Ønske om å hjelpe Israel møtes med hat og antisemittisme

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 12.02.2016

Vår aksjon for å hjelpe brannofrene i Israel skapte stort positivt engasjement i sosiale medier. Imidlertid var den ikke gammel før vi også fikk se hat og klassisk antisemittisme på vår facebookside.

Det skjedde midt i en situasjon der nærmere 500 israelske familier har mistet hjemmene sine, 230 familier har fått sine hjem svært ødelagt og store landområder er brent ned. En del av brannene er trolig påsatt.

Flere av kommentarene er såpass drøye, at vi vanligvis ville slettet dem. Denne gange lot vi de stå.

Det er spesielt to momenter som går igjen i kommentarene.

Det ene er det klassiske antisemittiske utsagnet om at jøder har nok penger - de trenger selvsagt ikke vår hjelp i krise.

Det andre handler om regelrett hat.

Her er noen av kommentarene.

«Er det noen som har penger, så er det vel jødene», «Kan ikke diamanthandlerne i Antwerpen eller bankdirektørene i New York bidra?», «Rotschild har vel nok av milliarder å hjelpe sine med uten å gå på tiggerstien i Norge.», «men siden deres egne eier nesten hver eneste bank i verden.. så kanskje de er istand til å betale selv?», «Dette er jo typisk Israel, de vil at andre skal betale det de selv roter til.»

«La dem brenn..KARMA», «De får som fortjent», «…nå er det deres tur til å kjenne på håpløsheten», «Får nå håpe resten brenner også... Image removed.», «…..er ikke de vant med brann og gass».

Vår aksjon nådde ut til en del mennesker, men svært mange har aldri hørt om den.

Så et spørsmål gnager: Hvordan ville kommentarfeltet sett ut om vi gikk mye bredere ut?

Selv om mange nok ville støttet aksjonen, er tanken ikke lystig.

Dessverre ser det ut til at HL-senterets (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter)  undersøkelse fra 2012 «Antisemittisme i Norge?» har rett i sine funn.

Den viser at så mange som 12,5 prosent av de spurte hadde utpregede fordommer mot jøder, og nesten 1 av 10 hadde antipatiske følelser mot jøder.

Det er svært bra at regjeringen nå har en handlingsplan mot antisemittisme.

Men journalist Gerhard Helskog har helt rett når han sier følgende til den kristne ukeavisen Norge i Dag:

-        Alle som tenker seg om vet at det ikke sies mye positivt om Israel i norske medier. Jeg mener vi må balansere dekningen vår. Det betyr også at norske journalister må drive kritisk journalistikk mot de arabiske naboene til Israel. Hvis folk mener norske journalister stiller strengere krav til Israel enn til nabolandene, så har vi et problem. Den diskusjonen tåler norske journalister, sier Helskog.

Trolig er dette minst like viktig som regjeringens handlingsplan. Man får ikke en positiv opplevelse av et land om det meste av informasjon er negativ.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett