NRK-program klarer ikke å ta tak i antisemittisme – blant annet derfor er Oslo symposium så viktig

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.14.2019

Program på NRK – Verdibørsen - om antisemittismen i Labour, ble program om Israellobbyen som drar antisemittismekortet. Antisemittismen på politisk venstreside virker journalisten å ha berøringsangst mot.

Det som skulle være andre del i et program om hva antisemittisme er og om antisemittismen i det britiske arbeiderpartiet spesielt, endte hovedsakelig med å bli et program om Israel-lobbyen som drar antisemittismekortet.

For de som ikke vet hva det er, betyr det at man i stedet for å argumentere i en sak som omhandler Israel, stempler meningsmotstandere som antisemitter.

Det har vært over 600 saker om antisemittisme knyttet til medlemmer i Labour det siste året. Men i stedet for å ta tak i disse sakene, fokuserer del to av NRKs radioprogram i stor grad på hvordan Israel lobbyen misbruker begrepet antisemittisme i politisk øyemed.

Samtidig bruker journalisten kilder i Storbritannia som sier at antisemittismen på venstresiden er minimal.

Sammensuriumet av dette, er nesten ikke til å tro. Man sitter igjen med en følelse av at det ikke er noen antisemittisme på venstresiden, og at anklagene om antisemittisme egentlig bare handler om en Israellobby som drar antisemittismekortet for å vinne frem politisk.

Hundrevis av anklager om antisemittisme i et venstrepolitisk parti er ikke et minimalt problem. Flere parlamentsmedlemmer for Labour har sluttet i partiet på grunn av det.

Venstresiden har åpenbart et problem, men journalisten i NRK ønsker tydeligvis ikke den vinklingen, selv om hun kunne funnet en haug med stemmer som mener nettopp det.

Dette er ille av NRK, og man må lure på om redaksjonen i Verdibørsen har tatt inn over seg hva antisemittisme er.

Heldigvis finnes det alternative medier, og arenaer, slik som Oslo Symposium.

På Oslo symposiums Israel seminar i morgen ettermiddag kan du høre om demoniseringen av Israel i FN-systemet. Du kan også høre om antisemittisme. Heldigvis med en annen vinkling enn den du hører på Verdibørsen.

Programmet om antisemittisme ble sendt i to deler på NRKs Verdibørsen. Det første programmet, som ikke var bedre, har vi omtalt her.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer