NRK mister tillitt – beklag, ikke unnskyld dere ovenfor seerne

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.31.2018
Skjermdump twitter, Anders Tvegård, NRK svarer en seer på kritikk

De siste to døgnene har ICEJ skrevet flere svært kritiske saker til NRKs dekning av konflikten på Gaza. Spesielt angrepet på Israel morgenen den 29. mai har vært gjenstand for sterk kritikk fra oss. Angrepet var det verste siden krigen i 2014. NRKs svar på kritikken er ikke mye å skryte av.

Også i sosiale medier har det vært kraftige reaksjoner på denne dekningen. Mange av reaksjonene handler om svekket tillitt til NRK som formidler. Og NRKs troverdighet i denne saken spiller over på andre saker. 

Enhver formidler er helt avhengig av tillitt fra lytter/seer/leser.

Les også: NRK, jeg lurer virkelig på hvordan så dårlig journalistikk blir laget?

Og: NRK fremstiller det som om Israel skyter på ubevæpnede demonstranter

Mulig er det dette som har førte til at mangeårig NRK-journalist og USA korrespondent, Anders Tvegård, sent i går kveld svarte en av de som hadde reagert.

«Hvor er det ikke nevnt i #dagsrevyen at det er skutt 30 raketter mot Israel i dag  ?Live updates: Mortars fired at Israel from Gaza, three soldiers injured» , lurte en av Dagsrevyens seere.

«Hei! Det er ikke alltid vi får inn nok video/bilder før sending. Opptrappingen var hovedsak i Kveldsnytt.», svarte Anders Tvegård.

De så saken som viktig nok for et innslag i Dagsrevyen. Men problemet var altså at NRK ikke hadde fått inn nok bilder og video før sending til å lage reportasje.

Uten å gå inn på om det var mulig å fremskaffe materialet som Tvegård etterlyser, må det sies at det er mulig å løse dette på mange andre måter.

Dagsrevyen kunne for eksempel brukt kart over området, gjerne med illustrasjoner i tillegg. Dette gjøres i mange liknende tilfeller. De kunne også intervjuet deres Midtøsten-korrespondent fra et sted i Midtøsten. 

Dette hadde sikkert holdt for Dagsrevyens seere.

Men slik ble det ikke. 

I stedet viste Dagsrevyen et innslag om israelske soldater som stopper palestinske aktivister fra å bryte blokaden sjøveien.

På kveldsnytt samme kveld, har NRK et innslag om saken. Innslaget bekymrer. I stedet for å presentere Israel som den angrepne part, blir de nærmest beskrevet som en aggressor. Kanskje var det like greit at Dagsrevyen ikke hadde noe innslag denne kvelden.

Ovenfor seerne hadde det vært flott om NRK beklaget. Det hadde vært tillitsvekkende. Men er nok utopisk.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon