NRK med svin på skogen

Av ICEJ Press, 07.22.2019
Fra NRK Satirisk
Skjermbilde NRK Satirisk

Det satses store statlige ressurser i Norge på tiltaksplaner både mot antisemittisme og hatytringer. Da blir det helt meningsløst når statskanalen NRK lager og forsvarer noe så klart antisemittisk, og sjefene nok en gang fraskriver seg redaktøransvaret, mener Mona Levin, journalist og Sidsel Levin, kulturformidler og tidligere daglig leder av Jødisk Museum.

AV: Mona Levin, journalist, og Sidsel Levin, kulturformidler og tidligere daglig leder av Jødisk Museum

Dagsnytt 18, 19. juli, tok opp NRKs siste «humorstunt» i programmet Satiriks. En ortodoks jøde spiller Scrabble med en ung mann som bruker lang tid på å bestemme seg for å legge ordet «jødesvin». Rabbineren er dessuten utiltalende, slesk og hoverende, ifølge underholdningssjef Halvorsen en jødisk «arketype», av det slaget man treffer på 8th Avenue i New York. 

Halvorsen kan ikke forstå reaksjonen på dette ordet – i Norge, fremført i statskanalen. Så la oss hovere litt og forklare det for ham:
Jødesvin er nettopp ett av mange yndlingsord i den nazistiske og antisemittiske terminologien. Det var et av de ordene nazistene skrek til millioner av jøder, derav mange i vår egen familie, mens de ble slått, sparket, deportert og drept. Morsomt? Satirisk? 

Ord som jødesvin handler om kontekst (sammenheng, sammenveving), om referanser, om forståelse av historien, om erfaring. Den erfaringen skulle gjerne de få jødene i Norge vært foruten. Vi har nemlig hørt det før, og trodde ikke vi skulle høre det igjen. Slike ord kan man finne på Vigrids sider. Det gir ikke mer humoristisk gjenklang der, annet enn hos Holocaustfornektere som Alliansen og i NRK-humoren. Vi er få og vi blir slitne over at morderisk forfølgelse kan anses som «kul» satire i statskanalen. På slutten av innslaget sto det til overmål «Tagg en jøde». 

Det satses store statlige ressurser i Norge på tiltaksplaner både mot antisemittisme og hatytringer. Da blir det helt meningsløst når statskanalen NRK lager og forsvarer noe så klart antisemittisk, og sjefene nok en gang fraskriver seg redaktøransvaret.

Vi er mange i skoler, museer, andre formidlings-institusjoner og ikke minst privatpersoner, som legger alle våre krefter i å formidle kunnskap mot uvitenhet, økende historieløshet og grumsete holdninger i vårt samfunn. Vi prøver å gå mot den fordomsfulle ordbruken gjennom opplysning – det som en gang var NRKS overordnede ansvar.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding