NRK, jeg lurer virkelig på hvordan så dårlig journalistikk blir laget?

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.30.2018
Skjermdump kveldsnytt 29. mai 2018

Så du NRK Dagsrevyen i går, ville du ikke få vite at den Israelske sivilbefolkningen samme morgen hadde vært utsatt for det verste angrepet siden 2014. I stedet fikk du vite at israelske soldater hadde stoppet palestinske aktivister i Gaza på vei til å bryte blokaden sjøveien. Og så du kveldsnytt, ville du få en fornemmelse av at Israel var aggressor.

Om morgenen den 29. mai skytes over tretti granater fra Gaza og inn i Israel. Angrepene startet ved syvtiden og pågår i flere timer. En av granatene treffer en barnehage i en kibbutz i Israel. Sirenene for innkommende raketter uler i flere kommuner tett på grensen til Gaza, og sivile israelere må redde seg inn i bomberom.

NRK Dagsrevyen samme dag nevner ikke de kraftige angrepene på Israel med et ord. Derimot nevner de at palestinske aktivister som forsøker å ta seg ut av Gaza med båt, blir stoppet av israelske soldater. 

Det er ikke til å fatte. 

På NRK kveldsnytt noen timer senere, får vi høre at Israel har angrepet mål på Gaza. 

«Angrepet er angivelig et svar på raketter og bombeangrep mot Israel som Hamasbevegelsen hevder de står bak.», sier Dagsrevyens nyhetsanker.

Angivelig, ja. Altså ikke helt sikker.

I selve reportasjen får man inntrykk av at det var Israel som startet det hele ved å sprenge en tunell som går fra Gaza og inn i Israel, for deretter å angripe tretti mål i det Hamasstyrte området.

Dette er ikke bare dårlig av NRK. Dette er regelrett løgn.

Det er enkelt for NRK å sjekke ut i hvilken rekkefølge hendelsene i går foregikk. Og i denne situasjonen var det utvilsomt Israel som ble angrepet.

Her utfører terrorister i Gaza noe som trolig er de verste angrepene på Israel siden krigen i 2014, også klarer ikke NRK å nevne det i Dagsrevyen. De klarer heller ikke å si rett ut på kveldsnytt at denne runden ble startet av kraftig bombing fra Gaza.

Dette er elendig journalistikk, og jeg lurer virkelig på hvordan så dårlig journalistikk blir laget?

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!