Norske myndigheter møter den dauhørte mannen - Abbas

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.17.2019
Det hvite hus, USAs president møter PA-president, Mahmoud Abbas

Norge har siden 2011 gjentatte ganger tatt opp spørsmålet om terrorlønn med Mahmoud Abbas. Ingenting har skjedd. Men det er kanskje nå det skjer – når Norge nå ærer ham med å møte både vår kronprins, statsminister og utenriksministeren. Eller?

Det er en dauhørt samtalepartner som nå kommer på besøk til Norge - Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyremyndighetene.

For uansett hvor mange ganger norske myndigheter sier de har tatt opp med ham spørsmålet om at de syntes det er litt dumt at han betaler milliardsummer til fengslede terrorister, så fortsetter han like ufortrødent videre.

I tiden 2013 til 2016 har Abbas, ifølge en stor gjennomgang, betalt ut 9.6 milliarder kroner til akkurat dette. Tallet er altså 9600000000 kroner utbetalt til terrorister.

For norske myndigheter, som også leder giverlandsgruppen, må det jo være litt kjedelig å se at de ikke blir tatt på alvor. Men kanskje er det nå norske myndigheter har innsett at de må sette alle kluter til.

For fra Mahmoud Abbas ankommer Norge i morgen, sikkert til pomp og prakt, til han drar hjem førstkommende torsdag, skal mannen som har betalt ut milliarder til lønn til terrorister, møte vår utenriksminister, vår statsminister, og ikke minst vår kongelige høyhet, kronprins Håkon.

Kanskje har de tenkt at:  - Det var da veldig hvor dårlig denne mannen hører, vi lar ham møte våre tre høyeste autoriteter. Eller er våre myndigheter ute etter å innsmigre seg. Vår gode venn, Mahmoud Abbas, liksom.

Ja,  eller er det kanskje sånn at våre norske myndigheter ikke bryr seg så veldig om at han ikke bare er president, men også storsponsor av terrorisme. En terrorisme som dreper og har drept et stort antall israelere.

Et av spørsmålene den norske regjeringen sier de skal diskutere når Abbas kommer, er "og tiltak som kan styrke mulighetene for en forhandlet to-statsløsning."

Vel da er mitt spørsmål følgende: hvordan i alle dager kan norske myndigheter jobbe for en styrket mulighet for tostatsløsning, når den dauhørte mannen ikke vil slutte å betale massedrapsmenn milliarder av kroner?

Kanskje utenriksministeren, statsministeren eller vår kongelige høyhet kan gi oss et svar på det. For utenifra ser dette besøket fra midtøsten bare dumt og galt ut.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding