Norske aviser forer antisemittismen under protestene i Gaza

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.04.2018

Hver gang det er konflikt i Gaza, så øker antisemittisk hatkriminalitet. Disse kreftene blir ikke akkurat temmet av at avisene publiserer propaganda og halvsannheter på lederplass. Slik Dagbladet og Aftenposten gjorde 3. april.

Etter krigen i 2008 og 2009 fikk vi et skikkelig glimt inn i Hamas sin propagandakamp. Israel påsto at antallet stridende som var falt i kamp var 709. FN mente tallet var 236. 

Så gikk noen år, og Hamas sin innenriksminister, Fathi Hammad, kom under sterkt press fra egen befolkning: for hvordan kunne det ha seg at antallet militære tap var så lavt sammenliknet med de sivile.  Hadde de ikke tatt vare på sivilbefolkningen? 

I november 2010, nesten to år etter krigen, innrømmet Hammad at tallet på militære tap var et sted mellom 600 og 700. Altså en tredobling på to år, og tett på Israelske tall. 

Hamas sin kamp om det internasjonale samfunnets hjerte, er pågående. Og målet for å nå frem dit er ikke belagt med brostein i sannhet. 

Når norske medier, som f.eks Dagbladet, i en lederartikkel den 3. april skriver at 750 palestinere ble truffet av skarpe skudd under protestene nylig, og henter tallene fra palestinske helsemyndigheter, velger de å spre farlig og svært usikker informasjon.

Når de i samme leder kaller israelsk respons på de palestinaarabiske protestene langfredag, for en massakre, er de langt inne i farvannet til spredning av hat.

Som flere andre aviser, henvises det i lederartikkelen til videoer hvor palestinaarabere skytes i ryggen. Jeg har sett flere av disse videoene, og er svært skeptisk. Det er umulig å vite om de er ekte, eller om det er skuespill. 

Om det er skuespill, er det i så fall ikke første gang noe slikt skjer. 

Det er også foreløpig umulig å vite hva som er foranledningen til hvorfor eventuelt disse demonstrantene blir skutt. 

Israel sier på sin side at de som ble skutt, ble det fordi de var delaktig i vold eller de forsøkte å trenge gjennom grensegjerdet og inn i Israel. 

De sier også at antallet som ble truffet av skarp ammunisjon var et par dusin. Tallet står i sterk kontrast til tallet Dagbladet referer til, men blir ikke nevnt i lederartikkelen.

I denne saken er Dagbladet ikke de eneste som bruker videoene på nett som en slags «sannhetsvitne» om israelsk brutalitet. Men de er de verste.

Aftenposten skrev en lederartikkel samme dag som Dagbladet. De mener at den israelske hæren er brutalisert og at «i Israel har mange hederlige mennesker i flere tiår vært bekymret over denne utviklingen.» «Langfredag så vi nok en gang resultatet», skriver de videre.

Også de konkluderer altså med Israelsk brutalitet. Og snakker svært nedrig om hvordan hederlige mennesker i Israel har vært bekymret. 

I motsetning til styresettet i Gaza, kjære Aftenposten, er Israel et demokrati, og hederlige israelere på alle sider av den politiske akse diskuterer hele tiden høylytt og temperamentsfullt sine egne handlinger og planer. 

Mange av avgjørelsene de må ta er lang vanskeligere enn å bedømme hva som er sant og ikke sant i konflikten. 

Imidlertid kommer Israel langt bedre ut av det enn Dagbladet og Aftenposten. 

Og nok en gang vil vi trolig som følge av ondsinnet rapportering i norske aviser, se antisemittismen gro.

Nasjonal Ledersamling Gardermoen 2019

Påmelding og informasjon

Festmøte for Israel - Fredheim arena

Program og informasjon

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon