Norsk jøde til politiet med åtte hatkrim-saker, en svært alvorlig; ikke èn endte med domfellelse

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.01.2019
ICEJ

En kvinne ble nylig bøtlagt for hatytring mot samfunnsdebattant, Sumaya Jirde Ali. En norsk jøde går til politiet med åtte hatkrim-saker. Ingen av disse ender i domfellelse. Hvordan prioriterer politiet?

Vi kjenner til at en norsk jøde gikk til politiet med åtte saker knyttet til hatkriminalitet. Ikke en av disse endte i domstolen. Syv av de ble ikke engang vurdert. 

I en av sakene blir den fornærmede truet på livet. Likevel endte saken med henleggelse. Og det er ikke fordi gjerningspersonen er ukjent. Gjerningspersonen er fullt ut kjent.

I fjor sommer sto rapperen, Kaveh, på scenen under et familiearrangement på St.hanshaugen Oslo. Under konserten ropte han «Føkk jøder, nei bare kødda». Noen dager tidligere skrev han «fuckings jøder er så korrupte» på twitter.

Saken ble nylig henlagt av politiet. Statsadvokaten sa seg enig i den vurderingen.

«Statsadvokat Trude Antonsen er enig med politiet. Men hun mener at uttalelsen er krenkende og usann. Artisten skal likevel ikke straffes for den. Den rammes ikke av straffeloven.», skriver NTB.

I slutten av 2017 inviterte Journalist, samfunnsdebattant og blogger Suzanne Aabel, nazisten, Tore W. Tvedt til radiosamtale. Fordi Aabel er norsk og jødisk, mente Tvedt under samtalen at hun ikke var menneske.

– Du har ikke rett til tittelen menneske. Du er human på samme måte som meg, men menneske er en tittel, sa Tvedt.

For noen dager siden ble en 70 år gammel kvinne (lokalpolitiker) ilagt bot på 10.000 kr for hatefulle ytringer mot samfunnsdebattanten Samaya Jirde Ali.

I en gruppe på facebook skrev hun «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk.»

Selv sier den 70 år gamle kvinnen at hun uttrykte seg slik fordi Samaya opptrådte ufint mot Sylvi Listhaug. 

- Jeg var sikker på at dette var en lukket gruppe. Sumaya kaller Sylvi Listhaug for nazist. Offentlig har hun også sagt «fuck politiet» og «fuck Listhaug». Jeg ble sint og svarte, sa kvinnen i sin forklaring i Bergen tingrett, ifølge Bergens Tidende.

Uttalelsen til Sumaya ble i svært stor grad spredt i sosiale medier, og tiljublet av mange – spesielt på venstresiden.

Politiet har statistikk på hvor mange årlige anmeldelser som har hatkriminalitet som motiv. Imidlertid har de ingen offentlig statistikk som forteller hvor mange av anmeldelsene som etterforskes eller ender med domsfellelse. Vi vet heller ingenting om hvor mange som avvises av politiet. 

Når vi spør politiet om statistikk på dette, vil de ikke svare.

Det som er helt sikkert er at det finnes betraktelig grovere eksempler på hatkriminalitet enn det som Sumaya Jirde Ali ble utsatt, som henlegges. Mennesker blir truet på livet.

Det er heller ikke lett å forstå hvordan en offentlig kjendis, som Kaveh, kan gå fri fra typisk antisemittisk tankegods, mens en dame i 70-årene blir ilagt bot for sin uttalelse.

Det finnes en hel skog av uttalelser som likner. Og mot jøder er skogen tett.

Om ikke politiet viser større åpenhet og evne til å forbedre statistikken sin, ender vi opp med påstander om at saken til Sumaya endte i domfellelse av politiske årsaker. 

Det er ingen tjent med.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding