Norge må anerkjenne israelsk suverenitet over Golan

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.22.2019
Israelsk UD, Golanhøydene

Fra Israel ble en stat i 1948 og frem til 1967, var syrisk angrep på Israel fra Golanhøydene en stor sikkerhetsrisiko. I dag er situasjonen minst like utrygg. Likevel vil Norge ikke anerkjenne israelsk suverenitet over området.

Som et gammelt hakk i plata, svirrer vår regjering rundt i den samme ringen. De vil ikke anerkjenne israelsk suverenitet over Golanhøydene. 

I den perioden skjøt syriske styrker ned mot israelske sivile flere hundre meter under dem. Mange israelere mistet livet eller ble skadet.

Fra Israel ble en stat i 1948 og frem til 1967 var området en stor sikkerhetsutfordring og -risiko for Israel. I den perioden skjøt syriske styrker ned mot israelske sivile flere hundre meter under dem. Mange israelere mistet livet eller ble skadet.

I 1967 vant Israel en krig mot Syria, Jordan og Egypt; som fikk støtte og hjelp fra flere andre arabiske nasjoner. Israel tok så kontroll over Golanhøydene. I 1981 annekterte Israel området.

I dag er situasjonen i Syria svært usikker og utrygg; kanskje mer enn noen gang. Iran, som ønsker Israel vekk fra kartet og samtidig er Syrias nærmeste støttespiller, forsøker å ekspandere både i Syria og i regionen. 

Det eneste rette nå er, slik Donald Trump gjør, å anerkjenne israelsk suverenitet over området. 

Å overlate kontrollene over Golanhøydene til Syria, er derfor helt utenkelig. 

Det eneste rette nå er, slik Donald Trump gjør, å anerkjenne israelsk suverenitet over området. Det burde Norge også gjort.

I stedet repeteres den kjente melodien «vi anerkjenner Israels rett til å leve under trygge og internasjonalt anerkjente grenser.»

En slik tankegang må vi ut av. Det har de siste femti årene lært oss. Israels fiender forsvinner ikke. 

Grenser anerkjennes ikke internasjonalt om ikke noen begynner. Trump har begynt. Nå må Norge fortsette.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer