Norge, Iran og Hezbollah

Av Dag Øyvind Juliussen, ICEJ Press, 08.02.2019
Militærskipet HMS Duncan
Det britiske militærskipet, HMS Duncan

Norske skip har blitt angrepet, en amerikansk drone har blitt skutt ned og den iranske Revolusjons Garden forsøkte å ta en britisk oljetanker i arrest. I møte med denne brutale virkeligheten synes vi norske myndigheter er altfor tilbakeholdne.

Konflikten omkring Iran og skipstrafikken i Persia bukta har økt den senere tiden. Norske skip har blitt angrepet, en amerikansk drone har blitt skutt ned, den iranske Revolusjons Garden forsøkte å ta en britisk oljetanker i arrest.

Nå er ikke Iran et hvilket som helst land i Midtøsten, det er tvert imot den største destabiliserende faktoren i regionen. Utover hele Midtøsten støtter, trener og finansierer Iran ulike terrorgrupper og totalitære grupper. Oppigjennom årene har det shia muslimske regimet arbeidet for å utvikle atomvåpen. Stadig vekk truer de med å utradere Israel og på gaten i Teheran finner man klokker som teller ned til 2040, de lover at Israel skal være utslettet innen den tid.

I møte med denne brutale virkeligheten synes vi norske myndigheter er altfor tilbakeholdne. Når man forholder seg mer eller mindre taus mot disses kreftene gir man dem rom på den internasjonale arenaen. Norge bør arbeide for isolasjon av et slikt regime som truer Israel med utslettelse, notorisk bryter menneskerettighetene og alvorlig truer freden både i regionen og globalt. Unnfallenheten er et svik mot våre verdier, Israel og de kreftene som ønsker demokrati velkommen til Iran.

Hezbollah

Det er heller ikke bare i møte med Iran at vi savner tydelighet fra norske politikere. Vår nettredaktør, Erlend Sundar, har gjort en grundig jobb med å kartlegge Hezbollahs terroraksjoner, samt hvorledes Norge stiller seg til organisasjonen (artiklene finner du på vår nettside icej.no).

Mens USA og Storbritannia definerer organisasjonen som en terrorgruppe, gjør ikke Norge det. I stedet holder de seg til FN listen som «frikjenner» Hezbollah. Mange mennesker har blitt skadet og drept gjennom Hezbollah angrep, og organisasjonens virke har ført til svære ødeleggelser.

I 2006 angrep de Israel med flere tusen raketter i løpet av den 34 dager lange krigen fra 12.juli til 14.august. Hver eneste rakett som ble sendt mot sivile var en krigsforbrytelse. Hezbollahs generalsekretær Nasrallah, har uttalt at «Hvis de (jødene) vil bli samlet i Israel, vil det spare oss fra bryderiet med å forfølge dem over hele verden». (Daily Star,  23 Okt, 2002) Å ikke motarbeide og fordømme Hezbollah er et svik i kampen mot jødehat.

Organisasjonen har vært knyttet til dødelig terror i mange år:

 1992 - Angrep mot den israelske ambassaden i Buenos Aires, Argentina. 29 mennesker blir drept av den kraftige bomben. Blant dem var ambassadeansatte og sivile argentinere som skolebarn på skolebuss og eldre på et sykehjem i nærheten. I tillegg ble over 250 mennesker skadet. Hezbollah tok på seg ansvaret for terrorangrepet, men ingen er noen gang blitt dømt.

1994 – Angrep mot det jødiske senteret i Buenos Aires, Argentina. 87 mennesker blir drept i bombeangrepet. I tillegg blir over 100 skadet. Ingen er dømt for angrepet. Men mye peker i retning av at Hezbollah kan ha utført det, og at Iran sto bak.

Vi er takknemlig for at den sittende regjeringen med Granavold -plattformen har en mer israelvennlig profil enn vi har sett på mange tiår her i Norge. Likevel ber vi om et mer proaktivt engasjement i kampen mot ødeleggende, jødehatende og dødelige krefter i Midtøsten.

 

Av Dag Øyvind Juliussen

Dag Øyvind Juliussen opplevde i ung alder et kall fra Gud om å arbeide med ICEJ. Dette har han gjort siden 1996. Han har produsert flere hundre radio og TV program, deltatt i debatter og besøkt menigheter, skoler og bibelskoler med undervisning og forkynnelse.

1. juni 2014 ble Dag Øyvind Juliussen nasjonal direktør for ICEJ Norge.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding