Noe er i endring for jødene i New York, skriver Shoshana Ohana

Av ICEJ Press, 12.30.2019

Historisk sett har dessuten jøder i New York City vært en viktig og respektert del av samfunnet. Men noe ligger i luften. Ting er ikke slik de en gang var og noe er i emning, skriver den norske jøden, Shoshana Ohana, som også lever mye i New York by.

AV: Shoshana Ohana

Jeg blir ofte spurt om hvordan det er å leve som jøde i NYC i forhold til å bo i Oslo. Jeg pleier allltid å svare det mest åpenbare, at det er så lett å leve et jødisk liv i USA med tanke på kosher mat og alt dette andre som full religionsfrihet innebærer. Likevel er kanskje det viktigste at man kan føle seg trygg og velkommen som man er, uansett bakgrunn. New York har plass og hjerterom til alle.

Historisk sett har dessuten jøder i NYC vært en viktig og respektert del av samfunnet. Men noe ligger i luften

Historisk sett har dessuten jøder i NYC vært en viktig og respektert del av samfunnet. Men noe ligger i luften. Ting er ikke slik de en gang var og noe er i emning. Stemningen er til å ta og føle på. Vinden holder på å snu og USA er ikke lenger den «Goldene Medine» det så lenge har vært for oss.

I dag følte jeg for første gang på frykten over å la mine dyrebare kinderlach dra alene med sin pappa på museumsbesøk i NYC. Deres far fremstår uten tvil som en ortodoks jøde, mens jeg som kvinne har lettere for å gå ubemerket hen, såfremt man ikke vet hva man skal se etter.

I løpet av Chanukah høytiden, som avsluttes i dag, har det vært minst 8 antisemittiske angrep i denne byen. Tre av dem i mitt eget nabolag.

I løpet av Chanukah høytiden, som avsluttes i dag, har det vært minst 8 antisemittiske angrep i denne byen. Tre av dem i mitt eget nabolag. Det er ikke bare menn som rammes, men også kvinner og barn. Vårt gudshus har mottatt trusler om at det skal blåses i luften og alle skal skytes. Senest i går kveld under et Chanukah arrangement i upstate New York ble flere mennesker knivstukket med en machete. Tidligere denne måneden ble en jødisk matbutikk beskutt og flere døde. Det egentlige målet for denne handlingen var den lille jødiske barneskolen som lå vegg i vegg.

Vi fortjener å kunne leve i trygghet hvor enn i verden vi er. Dette er en rettighet vi åpenbart fremdeles må fortsette å kjempe for i 2020.

Mange snakker om at amerikanske jøder bør gjøre som mange av de europeiske, immigrere til Israel. Personlig tenker jeg at en slik avgjørelse bør gjøres av kjærlighet til våre forfedres hjemland, ikke på grunn av frykt. Vi fortjener å kunne leve i trygghet hvor enn i verden vi er. Dette er en rettighet vi åpenbart fremdeles må fortsette å kjempe for i 2020.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding