Leger uten grenser med grenseløs propaganda

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.27.2018
Bilde fra Leger uten grenser
Leger uten grenser

Helt frem til i dag har jeg vandret rundt i min lille boble i troen på at Leger uten grenser (LUG) er en upolitisk organisasjon med fokus på mennesker. Det er nå forandret.

I dag stakk sannheten hull på boblen. 

En gjennomgang av Leger uten grenser sin landinfo om PA (palestinske autoriteten) forandret mitt syn totalt. I setning etter setning, anklager de Israel indirekte direkte for å skape lidelsen blant palestinaarabere. 

«Særlig Gaza blitt hardt rammet av konflikten da Israel har gått til angrep og bombet ned store deler av området flere ganger de siste årene, det siste fant sted i 2014. Nesten halvparten av befolkningen i Gaza er under 18 år og det er stort behov for psykisk helsehjelp som følge av gjentatte angrep.», skriver de i landinfoen.

Vi har tidligere gått gjennom opptakten til de siste krigene i Gaza. Både i 2008-2009, 2012 og 2014. Realiteten er at Israel ikke startet noen av krigene.Tvert om ble de angrepet.

Les også: Tre kriger i Gaza – Israel handlet i selvforsvar

Ikke med ett ord nevnes Hamas eller PA sin skyld i palestinaaraberes lidelser. Ikke nevnes rakettene som skytes mot den israelske sivilbefolkningen, og som Israel besvarer. Heller Ikke terroren mot israelere, eller undertrykkelse av sivilbefolkningen i Gaza og i Judea og Samaria (vestbredden) nevnes. 

I andre sammenhenger er konteksten helt borte, og teksten fremstår som en demonisering.

«Flere pasienter Leger Uten Grenser har snakket med kan fortelle om israelske soldater som tvinger seg inn i hjemmene deres, utøver vold og arresterer familiemedlemmer, noe som resulterer i traumer, angst, stress og søvnproblemer.»

De glemmer å nevne at israelske soldater går inn i et hjem med en hensikt. Det kan til eksempel være som en del av jakten på terrorister, medhjelpere til terrorister eller voldelige demonstranter.

At en organisasjon som Leger uten grenser fremstår som politiske propagandister er ikke bare tragisk og galt. Det er direkte ødeleggende for deres rykte.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon