Lars Gule brukes som NRKs ekspert på antisemittismen i Labour

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.08.2019
Finn Graff
Skjermdump Dagbladet

Mange av antisemittisme-sakene i det britiske arbeiderpartiet handler om partimedlemmer som sammenlikner Israel med nazistene. Lars Gule gjør selv denne sammenlikningen. Likevel bruker NRK ham som ekspert i Verdibørsen. Det er uholdbart.

Du kan ikke stole på at en bukk passer en havresekk. Like labil er bruken av Lars Gule som ekspert på antisemittisme generelt – og antisemittismen i Labour spesielt.

I Labour er flere av anklagene knyttet til at fremtredende medlemmer sammenlikner Israels behandling av palestinaaraberne med nazistenes behandling av jødene. 

Se mer om antisemittismen i Labour.

Denne sammenlikningen blir i IHRAs (International Holocaust Remembrance Alliance) arbeidsdefinisjon, eksemplifisert som antisemittisme. 

Men det er ikke bare i Labour de gjør det. 

Dagbladets karikaturtegner, Finn Graff, tegnet tidligere statsminister i Israel som en SS-offiser som skyter løs på palestinere i en konsentrasjonsleir. 

Svært mange tok avstand fra innholdet i tegningen. Men Lars Gule forsvarer Finn Graff: «Asymmetrien er så stor at parallellen mellom Gaza og Buchenwald faktisk blir relevant. Og denne parallellen er bare én av flere.», skriver han i et innlegg i Dagbladet.

I Aftenposten-kronikken «Torturstaten Israel», går han også til angrep på den jødiske staten: «At Israel slett ikke er noen vanlig stat, men nettopp en kolonialistisk settlerstat, basert på rasisme som alle slike stater er, viser en rekke hendelser som har sine «jubileumsmarkeringer» nettopp i 2017.»

I IHRAs arbeidsdefinisjon blir det å nekte jødene rett til selvbestemmelse, for eksempel ved å si at Israels eksistens er rasistisk, også regnet som antisemittisme.

Likevel bruker NRKs radioprogram, Verdibørsen, ham som en av ekspertene som skal gi oss svar på hva antisemittisme i vår tid er. Og det uten særlig kritiske spørsmål til noe av det Gule sier, ei heller blir hans sammenlikning av Israel og nazismen tatt opp.

I tillegg tar det om lag 11 minutter før vi får vite at han leder boikott-Israel-bevegelsen i Norge. En bevegelse som er under sterk anklage om antisemittisme

Slik sett er Lars Gule selv en del av problemet i den nye antisemittismen. Noe han selvsagt ikke innrømmer.

Likevel er det største problemet at NRK bruker ham i denne saken.

For dette er ikke et debattprogram, der han fremstilles som en av partene i en sak, men et program der han brukes mer eller mindre som en ekspertkommentator.

NB! Det skal komme en del to av dette programmet. Men det er ikke gitt noen dato.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!