Kort vei til ny israelsk militæroperasjon i Gaza

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.18.2018

Om Israel den nærmeste tiden ser det nødvendig å igangsette en større militær aksjon mot Gaza, hviler ansvaret på terrororganisasjonen Hamas.

På grunn av situasjonen i Gaza, satt det israelske sikkerhetskabinettet  i møte helt frem til klokken 0300 i natt. Det meldes også om at sjefen for det israelske forsvaret, Gabi Eisenkot, avbrøt sin reise i USA av samme grunn.

Det sier mye om hvor alvorlig den israelske regjeringen ser på utviklingen i Gaza. Men det sender også kraftige signaler til det internasjonale samfunnet om hvor kort veien nå er til en større israelsk militæroperasjon rettet mot Gaza.

I går morges klarte en kvinne og hennes tre barn akkurat å rømme fra hjemmet sitt, før en rakett fra Gaza slo ned og ødela store deler av huset de bodde i.

Huset lå i en av Israels største byer. Samtidig var en annen rakett fra Gaza på vei mot Israels nest største by, Tel Aviv. Heldigvis landet den i havet.

Men dette er bare toppen av isberget. Voldelige aksjoner fra Gaza rettet mot Israel, har pågått i månedsvis. Og dessverre ser aksjonenes voldelige side ut til å eskalere.

I en undersøkelse fra det israelske senteret for traumatisk stress-syndrom (NATAL), kommer det frem at om lag 20 prosent av alle israelere har symptomer på post traumatisk stress-syndrom. 

Når det skytes raketter fra Gaza mot Israel, øker aktiviteten på NATALs hjelpetelefon med over 100 prosent. For et hvert lands regjering er dette en totalt uholdbar situasjon. Også for den israelske. 

ICEJs gjennomgang av opptakten til krigene i Gaza, viser at det i alle tilfellene var Hamas som satte det hele i gang. Derfor er det forholdsvis enkel matematikk som vil avverge at Israel setter i gang en større militær operasjon rettet mot Gaza.

Hamas må slutte å terrorisere den israelske befolkningen.

Den samme matematikken vil også gi befolkningen i Gaza forhøyet livskvalitet.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

ICEJ: Undervisning, Aliyah, sosialt arbeid, Israel i krise, taler Israels sak.

Bli støttepartner du også!

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!