«Kan du inte bara ta av dig judestjernan»

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.20.2017
Michael Juliussen

I går skal en svensk jøde ha blitt oppfordret av politiet til å ta av seg Davidsstjernen for å unngå og bli slått ned. Dette er ingen farbar vei til trygghet. Vi oppfordrer i stedet alle til å ta bilde av seg selv med jødestjerne for å stå sammen med jøder. Legg bildet ut på sosiale medier.

I går fikk vi høre argumentet igjen. En svensk jøde blir angrepet på en buss i Sverige fordi vedkommende er jødisk. En person drar henne ned fra buss-setet og slår henne med knyttet neve i ansiktet. Så faller ordene «Skuld dig själv, judefitta». 

Personen havner både på legevakten og hos politiet. «Jeg anmelder alltid», forteller den svenske jøden.

For det er ikke første gang det skjer. For en tid tilbake fikk den samme personen utgangsdøren sin titt og ofte tagget med en jødestjerne. Også de gangene ble sakene anmeldte til politiet.

Nå blir altså vedkommende nedslått i full offentlighet. Midt på lyse dagen. 

For noen år siden formidlet vi en historie, hvor en rektor på en svensk skole ba en svensk-jødisk lærer om å søke jobb et annet sted på grunn av at skolen var et for farlig sted for læreren.

I går opplevde den nedslåtte svenske jøden noe av den samme reaksjonen fra svensk politi. «Kan du inte bara ta av dig judestjärnan?», spurte politiet.

Her i Norge har vi hørt noe av den samme argumentasjonen ovenfor kristne asylsøkere. Våre myndigheter ber asylsøkerne om å skjule sin kristne identitet for å skape trygghet for seg selv i landene de flykter fra.

For om lag fire år siden gjennomførte European Agency for Fundamental Rights (FRA) en undersøkelse om jøders trygghet i ni europeiske land. Tallene for Sverige var skremmende lesning. De viste at over femti prosent av svenske jøder var redde for å bli identifisert som jøder offentlig.

I Sverige har det hvert år blitt arrangert noe som heter «kippavandring», hvor deltakerne går en vandring iført det jødiske religiøse hodeplagget kippa. Det er et godt tiltak. 

Når mennesker blir slått ned fordi de bærer en «jødestjerne» synlig, er det virkelig fare på ferde. 

På tross av denne faren vil vi oppfordre mennesker til å bære slike smykker synlig. Ikke bare jøder, men også andre. Å gjemme sin identitet er ikke den rette veien i denne saken, men det er derimot å stå sammen med den forfulgte.

Derfor vil vi oppfordre alle til å dele denne saken, og til å ta bilde av seg selv med jødestjerne. Legg bildet ut på sosiale medier.

Bruk hashtaggen #Jødestjerne eller #Judestjerna som tekst til bildet slik at vi kan finne hverandre igjen ved å søke på hashtaggen.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Med eget Israelfokus

For påmelding og program