Kan de arabiske partienes innflytelse true Israels sikkerhet?

Av ICEJ Press, 03.16.2020
dome of the rock (flikcr.com)

Partiene på den arabiske Felleslisten har gitt sin støtte til en regjering ledet av Benny Gantz. Vil Gantz gå så langt som å samarbeide de anti-israelske partiene for å få fjernet Benjamin Netanyahu fra statsministerposten? 

AV: Martin Gellein

I den tredje valgrunden gikk statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud kraftig frem. Men høyre-koalisjonen mangler enda 3 mandater for å være i flertall i den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset. 
Samtidig som statsminister Netanyahu står ovenfor Corona-epidemien kjemper majoriteten i Knesset for å kaste ham som statsminister. Det politiske spillet til Netanyahus motstander kan sette landets sikkerhet i fare. 


De Blå-Hvite og deres statsministerkandidat Benny Gantz har gått til valg på å få fjernet Netanyahu og innsatt Gantz som statsminister. Koalisjonen sentrum-venstre mangler atskillige mandater for å komme i flertall, men ser nå ut til å åpne opp for de anti-israelske arabiske partiene for å få flertall, kaste Netanyahu og danne regjering. Gantz gav løfter i valgkampen om å ikke danne koalisjon med den arabiske Felleslisten. 

«For oss er det viktigste å fjerne Benjamin Netanyahu fra makten» (uttalelse fra Balad, arabisk parti i Knesset).

Den arabiske Felleslisten fikk overraskende 15 mandater i Knesset. Listen består av flere arabiske partier, som i stor grad står på palestinernes side i kampen mot Israel. I større grad enn tidligere har de arabiske israelerne samlet seg om de arabiske partiene. Israel har nærmere 1.5 millioner arabiske statsborgere.


Jerusalem Post meldte søndag at de 15 representantene på den arabiske Felleslisten har anbefalt president Reuven Rivlin å starte samtaler for at De Blå-Hvite og Benny Gantz danner regjeringen.
Med hele den arabiske Felleslisten på sin side, har Gantz de nødvendige 61 plassene som sikrer flertall i Knesset.

"Vi anbefaler ikke Gantz av kjærlighet til mannen, men fordi vi mener at det er et nødvendig for å få fjernet Netanyahu fra makten» (uttalelse fra Balad, arabisk parti i Knesset).

Den arabiske Felleslisten fører en politikk som vil truer Israels jødiske karakter og landets sikkerhet.

Felleslisten vil rive sikkerhetsgjerdet som er satt opp for å forhindre selvmordsbombere og andre terrorister i å myrde jøder. Felleslisten er imot at Israel skal annektere Jordan-dalen og jødiske bosetninger i Judea og Samaria. Felleslisten er for en to-stas-løsning som bygger på grensene fra før 1967, som gir Israel grenser som er umulige å forsvare. Felleslisten er i harnisk over Trumps fredsplan «Deal of The Century».

«Det må bli slutt på «okkupasjonen av alle palestinske, syriske og libanesiske territorier som ble okkupert i 1967,» heter de i manifestet til de arabiske partiene. 

«Israel må frigjøre alle “politiske fanger og opprette en uavhengig palestinsk stat med øst-Jerusalem som hovedstad” (fra det politiske manifestet til den arabiske Felleslisten). 


Felleslisten har også vedtatt palestinernes krav om at «alle palestina-arabiske flyktninger har rett til å vende tilbake.» Kravet vil gjøre araberne til majoritet i Israel. 

Felleslisten støtter den voldelige palestina-arabiske kampen mot «okkupasjonen og deres kamp for frihet.» Partiene avviser også det israelske kravet om at PA-ledelsen anerkjenner Israel som en jødisk stat.

Ved å innby de arabiske anti-sionistiske partiene til regjeringsforhandlinger bryter ikke Benny Gantz og Blue and White bare valgløftene sine, men svikter også det jødiske folket og den jødiske staten Israel, hevder en kommentator i Jerusalem Post. 

Kilde: Jerusalem Post.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding