Kampanje mot Dagbladets antisemittiske karikaturer!

Av Eva Olsvold Sundar, ICEJ Press, 08.09.2018
Skjermbilde fra Dagbladet

Dagbladet legger seg på det absolutte lavmål når de forsøker å håne Israelsk politikk med hakekors og nazisme. Sjokkerende nok hadde Dagbladet ingen skrupler når de lot tegneren Finn Graff harselere med det symbolet som drepte 6 millioner jøder under annen verdenskrig.

Dette er ikke greit!

Vi aksjonerer (se kontaktadresser til Dagbladets redaksjon nederst) og oppfordrer alle våre støttespillere og lesere til å reagere ovenfor Dagbladets åpenbare antisemittiske karikatur som ble trykt 7. august d.å.  

IHRA (The International Holocaust Remembrance Alliance) bruker faktisk det å sammenligne dagens israelske politikk med den tyske nazismens politikk, som et av flere eksempel på vår tids antisemittisme: «Drawing comparisons of contemporary Israeli policy to that of the Nazis” er en del av IHRA´s definisjon på antisemittisme og den er utarbeidet internasjonalt og Norge har stilt seg bak definisjonen!  

Dagbladet begår helt åpenbart et overtramp med sin karikatur. Vi sier oss derfor enige i protestene fra Det Mosaiske trossamfunn og Den Israelske Ambassaden som mener Dagbladet må be om unnskyldning til Israel og til alle verdens jøder for den grove karikaturen.

Det er ikke første gang Dagbladet går langt over streken når de skal karikere Israelsk politikk.  

Nå var det Benjamin Netanyahu som fikk unngjelde, karikert med en kropp formet som et hakekors.

Men dessverre er det ikke første gang Dagbladet slipper løs antisemittisme.

Hvem husker ikke F. Graffs kjente karikatur fra 2006 hvor Israels tidligere statsminister, Ehud Olmert, står smilende og i bar overkropp som nazikommandant i en utryddelsesleir. Med åpenbar referanse til en sekvens i Steven Spielbergs film " Schindlers liste", lar han også Ehud Olmert stå med maskingevær på balkongen klar til å skyte tilfeldig utvalgte i «lunsjpausen».

I filmen var de «tilfeldig utvalgte», utelukkende jøder. 

Alvoret i dette er at Dagbladet og Finn Graff ikke bare rammer Israels statsminister, men de rammer alle jøder.

Når avisen håner Israel med det absolutt mest fryktelige symbolet i jødisk historie, hakekorset, da er det ikke rart at Den Israelske ambassaden og Det mosaiske trossamfunn reagerer så sterkt som de nå gjør.

Med disse syke karikaturene stiller Dagbladet seg helt på linje med 1930 årenes antijødiske nazi-kultur, som kom særlig til uttrykk ved hjelp av antijødiske karikaturer i tyske aviser.

Det er underlig at Dagbladet kjenner seg vel i et slikt selskap. Men sannheten er muligens at terskelen for å slippe løs hat og sjikane, er lavere når man vet at man har mange nok med seg.

Slik var det jo også i mellomkrigstidens Tyskland, og etter hvert var det fritt fram for de fleste.

Send e-post til: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnfjell eller

ansvarlig redaktør, Alexandra Beverfjord

Bruk gjerne argumenter fra denne artikkelen.

PS! Husk å være saklig.

Av Eva Olsvold Sundar

Eva Olsvold Sundar har siden 1999 reist på invitasjon som forkynner. De første åtte årene samtidig som hun var informasjonsansvarlig for De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon. Hun har også arbeidet som journalist. Eva snakker flere språk. Blant annet russisk. Siden 2014 har hun arbeidet som ICEJs forkynner i Norge. Hun har en spesiell innsikt i det profetiske ord.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!