Israels sikkerhetspoliti har stoppet svært mange terrorangrep fra «ensomme ulver», slike som Norge ble utsatt for i moskeen Bærum

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.12.2019
Politiet i Bærum på twitter
Skjermbilde twitter

Norge har akkurat vært utsatt for et terrorangrep fra det som ofte benevnes som «ensomme ulver». I Israel har de lang erfaring med disse terroristene, og stopper årlig svært mange av denne typen terrorangrep. Norge har garantert noe å lære.

For to dager siden angrep en høyreekstrem 21-åring en moske i Bærum. Han var rustet med skytevåpen.

Angrepet ble heldigvis stoppet av modige mennesker i moskeen før terroristen fikk drept noen.

Det mange spør seg om, er om terroristen kunne vært stoppet før planen ble til handling.

For de som arbeider med kontraterrorisme er personer, slik som denne 21 åringen fra Bærum, noe av det verste de står ovenfor.

«Handlinger fra enkeltpersoner har også historisk sett vært mye vanskeligere å oppdage og forhindre. Først og fremst fordi gjerningsmennene opererer på egen hånd og ikke kommuniserer sin intensjon med samarbeidspartnere. Verktøyene til etterretningsorganer og rettshåndhevelse, inkludert skjulte kilder og å avlytte kommunikasjon, er mye mindre effektive mot et individ som ikke kommuniserer sine planer og intensjoner til andre.», skriver USA baserte Foreign Policy Research Institute om terrorisme fra «ensomme ulver».

Men det finnes land som, på grunn av store mengder terrorangrep utført av «ensomme ulver», har vært tvunget til å arbeide med metoder for å stoppe denne typen terrorisme.

I 2017 stoppet Israels sikkerhetspoliti 1100 potensielle terrorangrep fra «ensomme ulver». Dette ifølge Nadav Argaman, som er leder for Israels sikkerhetspoliti, Shin Bet.

For å finne potensielle «ensomme ulver», bruker Shin Bet flere metoder: de overvåker palestinske kontoer på sosiale medier, benytter seg av informanter og komplekse algoritmer som beregner potensielt mistenkelige familietilkoblinger til kjente terrorister, og de benytter psykologisk profilering. Det er det israelske nyhetsmediet, The Jerusalem Post, som skriver dette.

The Jerusalem Post skriver også at «Det pågår en kontinuerlig debatt om hvorvidt denne typen fremtidsrettet etterretning er for spekulativ, men den har av mange fått æren for at «knivintifadaen» i 2015-2016 tok slutt.»

Det ble arbeidet mye med denne problematikken også før 2015, men etter 2015 skjøt det virkelig fart. Det kan også sees på statistikken.

I 2018 ble det gjort ett stort studie om tematikken; et samarbeid mellom USA og Israel.

Studie var todelt. Hvor den ene delen tok for seg perioden oktober 2015 til mars 2016, og den andre delen april 2016 til desember 2017. I den første perioden ble under 50% av angrepen stoppet. I den andre perioden var tallet over 73%.

Vi har sagt det tidligere; Norge bør øke sitt samarbeid med Israel i spørsmål knyttet til terrorisme. De har årelang erfaring med hvordan disse angrepene kan stoppes.

Men som i Israel, må arbeidet for å gjøre et samfunn tryggere måles opp mot personvernlovgivning. Dette må være en kontinuerlig debatt.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding