Hva skjedde i Beirut?

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.28.2019
Dronen som skal ha falt ned i Beirut
Hezbollah

Søndag falt to droner ned i en Hezbollah-kontrollert del av den libanesiske hovedstaden Beirut. Hezbollah, og for så vidt libanesiske myndigheter, anklager Israel for å ha stått bak. Og det er den historien norske og internasjonale medier i all hovedsak formidler. Eksperter, også på forsvarets høyskole, er ikke så sikre.

To droner falt ned i en forstad av Beirut. Den ene skal ha eksplodert i luften utenfor Hezbollahs mediakontor, mens den andre skal ha falt ned med 5.5 kg av eksplosivet C4.

Hezbollah sa dronene var sendt av Israel.

- Fra nå av vil Hezbollah skyte ned enhver israelsk drone som kommer inn i libanesisk luftrom, sa leder av Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, rett etter hendelsen, ifølge det libanesiske nyhetsmediet, Naharnet.

- Det som hendte var en krigserklæring. Det gir oss rett til å forsvare vår suverenitet, sa Libanons president, Michel Aoun, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Eksperter mener det er svært uklart hvorvidt Israel sto bak droneangrepet i Beirut.

IKAJ har snakket med en norsk ekspert på droner, som ikke ønsker å stå frem med navn. Han forklarer at det er svært usannsynlig, om ikke umulig, at dronen ut ifra de bildene som er publisert, er sendt fra Israel. Dette på grunn av batterikapasitet og vekten til farkosten. Han mener også at det hele virker amatørmessig.

Palle Ydstebø, oberstløytnant ved forsvarshøyskolen, sier noe av det samme. Men legger til at det er noe begrenset hvor mye han har fått satt seg inn i saken.

«Bildet viser en delvis ødelagt drone som kan være kjøpt hvor som helst, den kan godt være produsert i Israel, men er av den typen du kan kjøpe på nettet eller i en stor elektrobutikk. En slik drone kan fly en 10 til 20 min, så de er sendt opp i området der den landet. Den kan ikke fly fra Israel til Beirut. En slik drone med så mye som 5,5 kg sprengstoff har enda kortere rekkevidde.», sier oberstløytnant ved forsvarshøyskolen, Palle Ydstebø, til ICEJ.

Så om dronene ikke er sendt fra Israel, hvor kommer de da fra?

Mye tyder på at dronen er sendt opp fra et område som ikke kan være for langt unna området hvor den falt ned/eksploderte.

De eller den som har sendt opp dronen, har derfor gjort dette med en forholdsvis stor risiko for å bli funnet. Om Israel står bak, er spørsmålet om risikoen står i stil med vinningen.

Det britiske nyhetsmediet, The Times, skriver at målet for dronene trolig ikke var Hezbollahs mediekontor, men to store lagringsrom som sto i nærheten. Lagringsrommene skal ha blitt ødelagt i droneangrepet.

Ifølge The Times, som sier de har snakket med etterretningskilder, har disse to lagringsrommene inneholdt viktige instrumenter for at presisjonsvåpen skal fungere. Ved å ødelegge disse, skal Hezbollahs evne til å bruke slike våpen ha blitt satt ett år tilbake i tid.

Men det er knyttet mye usikkerhet til denne informasjonen. Blant annet er innholdet i lagringsrommene ikke bekreftet.

Skulle det likevel være slik at dette er tilfelle, kan det muligens være en god grunn for Israel til å stå bak droneangrepet selv om det skulle innebære en høy risiko for å bli oppdaget. Israel har i mange år arbeidet mot at Hezbollah skal tilegne seg presisjonsvåpen.

Tidligere israelsk etterretningssjefer mener det er svært usikkert om Israel står bak. De mener endog at dronene kan være iranske. «Ble de iranske dronene stoppet fra å dra fra Beirut.», skrev tidligere sjef for den militære etterretningen i Israel, Amos Yadlin.

Problemet med en slik teori er igjen at rekkevidden til denne typen drone er for liten til å nå israelsk luftrom.

Yaakov Amidror, en annen tidligere sjef for den militære etterretningen i Israel, sier til det amerikanske nyhetsmediet, The New York Times at «Jeg er ikke sikker på at dette er en israelsk operasjon.» Men «om det er det, betyr det at Israel besluttet å vise Hezbollah at det er en pris.».

Oberst løytnant ved forsvarets høyskole, Palle Ydstebø, sier at droneangrepet likegodt kan være et lokalt oppgjør.

«Alle som kan kjøpe en drone og fly den kan stå bak. Det kan heller ha vært et lokalt oppgjør mellom grupper i Libanon, som at Israel forsøkte seg med et anslag.», sier han.

«Israel kan teknisk sett ha stått bak, hvis det skulle dreie seg om en aksjon som ikke kunne spores. Ut fra det som står i media så virker det hele noe vilkårlig og amatørmessig gjennomført.», fortsetter Ydstebø.

Uansett hva som er skjedd, er det viktig at mediene stiller spørsmål i såpass sensitive saker som denne. Og fortelle Hezbollahs historie er ikke godt nok.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding