Får du avslag på asyl i Sverige – tenn på en synagoge

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.13.2018
Illustrasjonsfoto: Bildet fra ødeleggelser på Synagogen i Malmø

Den palestinaarabiske mannen fikk i Sverige asylsøknaden avslått. Så tente han på en synagoge.

Bare for å ha det klart med en gang; mannen hadde søkt om asyl i Sverige, men den svenske institusjonen som tar hånd om disse sakene, ga ham avslag (Migrationsverket).

Så begynte snuoperasjonen. 

Sammen med flere andre, angrep palestinaaraberen synagogen i Gøteborg med brannbomber (med bensin). De som var tilstede i Synagogen måtte rømme ned i kjelleren.

En rettssak senere, blir to palestinaarabere og en syrer dømt til fengsel for alvorlig mordbrann og hatkriminalitet. 

En av palestinaaraberne blir i tillegg utvist fra Sverige. Ifølge domspapirene, hadde Migrationsverket ingen innsigelser til dette. Og det var der denne historien burde sluttet. Men det gjør den ikke.

Mannen som blir utvist, anker dommen. 

I går kom den uforståelige dommen i ankedomstolen. Mannen som i utgangspunktet hadde fått avslag på asyl, og i tillegg blitt utvist for mordbrann, får likevel lov til å bli.

Ankedomstolen sier altså indirekte at får du ikke asyl, så tenn på en synagoge.

For domstolen begrunner omgjørelsen av utvisningsdommen med at angrepet kan sees på som et politisk lovbrudd, at Israel dermed vil ha interesse i saken, og at den dømtes menneskerettigheter ikke kan trygges i PA-områder (Palestinske Autoritet).

Til det kan det sies at Israel er en demokratisk rettsstat. Om de skulle ha denne mannen spesielt i kikkerten når han ankommer PA, er det både en god grunn for det, og et gode for de som er opptatt av sikkerhet.

Og det er på ingen måte en god grunn for å la denne mannen fortsette å være en trussel mot svenske jøder.

 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding