Enstats-, tostats- eller Gudsløsning.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.03.2017
Skjermdump bibel.no, Landløftet til Abraham

I 1587 ble en mann ved navn David Kett brent på bålet for sin tro på bibelens profetier om at jødene en gang skulle få sitt land tilbake. Han ble altså brent for sin tro, men fikk til slutt rett. Troen ser gjerne frem mot noe som ennå ikke er skjedd.

Som mange andre martyrer fornektet han tydeligvis ikke troen selv om det kanskje kunne spart hans liv. For mange kristen er troen en realitet. Den ser frem mot noe som ennå ikke er sett. Dypest sett handler det om en tillitt.

Det kan godt være at de som drepte Kett tenkte at for en galning.

Trolig finnes de som vil se på mennesker som Kett på samme måte også i dag.

Troen ser i tillit frem mot ting som ennå ikke er sett, og som ennå ikke har skjedd.

En av de tidligste bærere av denne troen, var Noah. Han var mannen som bygget en ark fordi Gud hadde talt til ham om en kommende syndeflod. En syndeflod som skulle komme fordi menneskenes gjerninger var onde dagen lang. Noah trodde altså Gud, og bygde en kjempemessig båt.

Trolig midt i et tørt landskap.

Kanskje så folk rundt Noah ham som en galning, akkurat slik noen gjorde mange år senere med David Kett.

Både David Kett og Noah fikk til slutt rett – Israel ble opprettet, og flommen kom.

Men de fikk ikke rett fordi de satte i gang et voldsomt apparat for å få det til, men fordi Gud holder sine løfter. Det var disse både Kett og Noah trodde på.

For noen måneder siden var vi så heldige å få besøk av en tidligere amerikansk presidentkandidat på Oslo symposium. Mike Huckabee het kandidaten. Han sa noe vi skal legge merke til om noe som ennå ikke er skjedd. Han sa følgende:

Når noen spør hvor grensene til Israel skal være, sier jeg at de grensene er ganske klare. Grensene er de Gud talte om til Abraham for 3800 år siden, sa Mike Huckabee.

I disse dager arbeides det hardt for å komme frem til en fredsavtale i Midtøsten. Arbeidet er ikke nytt, og kjernen er blant annet hvor grensene for et jødisk hjemland skal være, og om det skal være en eller to stater.

Om mennesker tror det eller ei, finnes fortsatt svaret i bibelen, i løftet gitt til Abraham for 3800 år siden.

Bare vent og se.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett