En bauta i kampen mot uretten mot Israel i FN trer tilbake

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.09.2018

I dag ble det klart at USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, trekker seg fra sin stilling fra nyttår. En stilling hun har forsvart og forvart på en fortreffelig måte. Hun vil bli savnet.

Nikki Haley vil bli husket som en sterk forsvarer av Israel i FN, og en moralsk bauta i et ellers korrumpert FN-system. Ofte har hun utad stått alene i denne kampen.

Vi forsto tidlig at dette var ei kvinne med sterk ryggrad. Allerede i sin tale til det amerikanske senatet rett før ble innsatt som FN-ambassadør, sa hun følgende:

- Ikke på noe område har FN sviktet mer og vært mer opprørende enn i sin partiskhet mot vår nære allierte, Israel.

Men det skulle vise seg at hennes blikk for denne umoralen ikke bare var tomme ord. I mai 2017 fortalte hun USAs sterkeste Israel-lobby, AIPAC, hvordan hun hadde opplevet FNs behandling av Israel:

- Folk sa det var ille, men inntil du ser det og hører det, så forstår du ikke hvor latterlig det det hele er, sa Nikki Haley.

- Det er mye man kan snakke om i Midtøsten; Syria, Hezbollah, ISIS. Jeg forventet ikke en hel periode med Israel-angrep, sa ambassadør Haley.

Hennes ett og et halvt år lange FN-karriere er full av høydepunkter. Hun er et forbilde for alle som ønsker å stå opp for Israel i disse tider. Slik sier Nikki Haley det:

- Vit at ved å fortelle sannheten, og å la deres stemme høres, for deretter å vise at det ligger handling bak ordene, så er det ingenting vi ikke kan forandre.

Det er en oppfordring vi alle burde ta til oss. Nikki Haley vil bli dypt savnet, og hun vil ikke bli lett å erstatte.

Det skal være personlige årsaker til at hun har valgt å trå tilbake.

Lenge har det vært spekulert i om hun vil stille som presidentkandidat i 2020. I dag avkreftet hun dette, og sa kun ønsker å støtte president Donald Trump sitt kandidatur.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!