Det er vårt ansvar å bidra til at jøder føler seg trygge

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.25.2019

For ett år siden ble 11 jøder drept i en synagoge i Pittsburgh, USA. La minnedagen for det verste antisemittiske angrepet på amerikansk jord bli en vekker til å trygge jødene.

«I sommer var jeg på ferie i New York, en av byene i verden med flest jøder. Overalt kunne jeg observere jøder som bar davidsstjernen synlig, jøder som åpent og stolt viste frem sin identitet og kultur.»

Slik startet norsk jødiske Nikolaj Kahns debattinnlegg i Aftenposten i 2013.

Han gjorde det for å vise kontrasten til hvordan han selv hadde sluttet å bære jødiske symboler offentlig. Av frykt, og av skam.

Lenge har nok de fleste tenkt på amerikanske jøder på samme måte som Nikolaj Kahn gjorde det i 2013. Som frie til å bære sin jødiske identitet uten frykt.

I Europa er det gjort en rekke undersøkelser om hvordan jødene i Europa har det. Undersøkelsene har kommet som en følge av den økende antisemittismen i Europa, og viser at jødene på vårt kontinent er svært utrygge.

Imidlertid er det gjort få (om noen) undersøkelser som viser hvordan amerikanske jøder har det.

Nå har det endret seg, og en helt fersk undersøkelse utført av American Jewish Comitee (AJC), viser at amerikanske jøder nå opplever mye av den frykten som europeiske jøder har kjent på de siste femten årene.

Undersøkelsen viser at 9 av 10 amerikanske jøder mener antisemittisme er et problem i USA. Mer enn en tredjedel sier de har vært utsatt for antisemittisme det siste året. 2 prosent sier de har blitt fysisk angrepet fordi de er jøder. En tredjedel sier de har unngått å bære ting som kan knytte dem til deres jødiskhet.  

Avi Mayer, som er kommunikasjonsdirektør i AJC, skriver i et innlegg i det amerikanske nyhetsmediet USA today, at undersøkelsens «alarmerende funn burde virke som en oppvekker – og et rop om handling.»

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ) i Norge arbeider daglig mot antisemittisme. Vi har kontorer i om lag 90 land, og mange av avdelingene har det samme fokuset.  Som representant for organisasjonen, er jeg stolt av dette. Og som støttepartner kan du være trygg på at vi fortsetter dette arbeidet.

I helgen er det ett år siden jødene i USA ble utsatt for det verste terrorangrepet mot jødene i USA noensinne. 11 mennesker ble drept og 7 skadet, da en mann lastet med automatvåpen skjøt ned jøder i en synagoge i Pittsburgh, USA.

La dette forferdelige terrorangrepet bli en vekker og følg oppfordringen til ACJs kommunikasjonsdirektør, Avi Mayer.

Jøder skal føle seg trygge. Det er det vårt ansvar å bidra til.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding