Dagbladet, hvorfor slapp tegningen igjennom?

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.18.2017
Skjermdump Dagbladet

I avissammenheng er det en redaksjon, med en ansvarlig redaktør, som avgjør hvorvidt noe skal leses eller sees av flere enn redaksjonen. Dagbladet må svare på hvorfor de slapp gjennom en tegning som sammenlikner de som omskjærer med pedofile.

For to dager siden publiserte avisen Dagbladet en satirisk tegning hvor jøder og muslimer, som omskjærer barn av religiøse grunner, sammenliknes med galninger.

Som leser behøver du ikke å ha kolossal evne til å assosiere, før du tenker at, hæ, sammenlikner de jøder og muslimers omskjæringspraksis med pedofili også?

Og det er akkurat det som gjøres.

Det er ikke din evne til å assosiere det er noe galt med når du oppfatter dette. Det gale består i beste fall av tegnerens formidlingsevne - i verste fall av tegnerens tanker.

Imidlertid er det mer alvorlig at Dagbladets redaksjon har ment at dette er så pass bra at de slipper det igjennom.

Mener redaksjonen at en tegners sammenlikning av omskjæring og pedofili er grei, fordi begge liksom tukler med barns tisser?

Tenkte redaksjonen at tegneren har et poeng når vedkommende formidler at den pedofile og omskjæreren begge får impulsene fra en stemme fra oven – altså en slags galskap?

Den israelske ambassade i Norge har mottatt mange henvendelser fra mennesker som opplever tegningene støtende. Mange av disse reaksjonene bringer frem historiske minner, der jøder er beskrevet på en voldelig måte.

Det er ikke første gang Dagbladet slipper igjennom støtende tegninger om omskjæring og jøder.

Vi lurer på hvorfor.

 

Tidligere tegninger:

Omskjæring fremstilt i Dagbladet
Skjermdump av tegning i Dagbladet, Omskjæring
Olmert som nazist i Dagbladet
Skjermdump fra Dagbladet, Olmert fremstilt som nazist

 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon