En gylden anledning for norsk venstreside i Israeldebatten - britisk arbeiderparti med viktig steg mot antisemittisme

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.04.2018
Cole Hine, twitter, Bildet er av motstanderne av definisjonen

Dagens vedtak mot antisemittisme i det britiske arbeiderpartiet gir en gylden anledning for norske partier, spesielt de på venstresiden.

I flere år har anklager om antisemittisme ridd det britiske arbeiderpartiet (Labour) som en mare. Etter lang tids internt press, tok partiets øverste organ i dag en viktig avgjørelse. De adoptere den svært viktige og meningsfylte definisjonen av antisemittisme laget av IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance). 

Det innebærer blant annet at partiet fra i dag anerkjenner at det er antisemittisme å sammenlikne Israel med nazistene, det er antisemittisme å kalle opprettelsen av staten Israel for rasistisk og det er antisemittisk å behandle Israel annerledes enn andre demokratiske nasjoner.

De har tidligere adoptert deler av definisjonen, men da uten punktene over.

For mange i Labour er nok dette en tung dag. 

De klarer ikke å se at deres egen kamp for palestinaaraberne har gått over i demonisering av Israel, som består av 80 prosent jøder, og antisemittisme. Og det kommer nok til å ta lang tid før de får øynene åpnet.

For mange av de i Labour som derimot har sett dette og kjempet for det, er det en gledens dag – og et riktig steg for å trygge Storbritannias jøder. 

I forkant av dagens avgjørelse finnes det enda mer å glede seg over. For presset internt for å få igjennom en adopsjon av denne antisemittisme-definisjonen har vært formidabelt. 

Her har tidligere statsminister Gordon Brown sagt sitt. Det samme har lederne for flere av de største fagbevegelsene i Storbritannia. 

Vi har sendt spørsmål til flere av våre politiske partier om hva de tenker om definisjonen. Svaret er ikke kommet.

Men håpet er at alle norske partier måtte ta denne definisjonen til seg. Spesielt vil vi utfordre partiene på venstresiden i norsk politikk.

Det er blant deres velgere vi finner sammenlikninger mellom nazisme og Israel, der opprettelsen av staten Israel kalles rasistisk, og der forskjellsbehandlingen av Israel kontra andre demokratiske nasjoner stort sett finner sted.

Nå har norske politiske partier, spesielt de på venstresiden, en gylden anledning til å vær med å forandre fremtiden for norske jøder.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer