Avisenes oppskrift på å miste abonnenter – ikke se leser

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.02.2018
Fra Oslo konserthus - Israel 70 år
ICEJ press

To gode nyhetssaker fremmet av pro-Israel-organisasjoner har de siste dagene blitt neglisjert av norsk presse. Neglisjering er selve oppskriften på hvordan en avis vil miste abonnenter.

Jeg kjenner mange som har sagt opp avisen(e) de har holdt i årevis fordi de opplever at saker de er interessert i ikke blir dekket, eller blir dekket ubalansert.

Jeg tror ikke oppsigelsene først og fremst handler om leserens misnøye med avisens kommentarer og ledere. Jeg tror det først og fremst handler om avisens evne til å dekke nyheter på en anstendig måte. 

Når over 1400 Israel-venner fyller Oslo konserthus for å feire staten Israels 70 årsjubileum, uten at ett eneste norsk nyhetsmedium tar i pennen, da lurer folk på hvorfor. 

I går politianmeldte ICEJ Landsorganisasjonen for rasisme og antisemittisme. Bakgrunnen er at LO har vedtatt å arbeide for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av ett eneste land, nemlig Israel. 

Pressemelding og anmeldelse ble sendt en rekke norske redaksjoner.

Men bortsett fra kristne aviser, var det ingen redaksjoner som skrev artikler i de overnevnte sakene.

Selve oppskriften på å viske ut avis-abonnenter, er å ikke slippe til saker i sin avis som åpenbart har nyhetsverdi.

For leseren blir spørsmålet: Er det motstand mot meninger jeg støtter, som gjør at avisen jeg abonnerer på ikke vil skrive om saken?

Om leser kommer frem til at det er tilfelle, mister de respekten for journalistikken. De opplever den som politisk styrt.

Vi ser stadig at anerkjente eldre medier angriper nye medier for deres journalistikk.

Dette er helt gal strategi. I stedet burde disse mediene sørge for å dekke saker slik at leser opplever å bli sett. Israel er et tema der dette er helt prekært. Det viser de siste dagene med all tydelighet.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding