USA konfronterer FN om Israel

Av ICEJ Press, 03.19.2013

Seks resolusjoner mot Israel, og en rapport som fordømmer bosetningspolitikken, diskuteres i FN denne uken. USA ber FN slutte å forskjellsbehandle dette landet.

FNs Menneskerettighetsråd fikk i går presentert en egenbestilt rapport som først ble publisert 31. januar, om den israelske bosetningspolitikken og internasjonal lov. Rapporten sier at bosetningene på Vestbredden er en ”snikende form for annektering”, og går langt i å oppfordre til boikott i form av økonomiske sanksjoner.

- Det internasjonale samfunnet bør ta steg for å hindre at det knyttes forretningsmessig kontakt med bosettersamfunnene, sa kommisjonsmedlemmene som står bak rapporten i en debatt i Menneskerettighetsrådet i Geneve mandag.

Den franske juristen Christine Chanet, som ledet kommisjonen på totalt tre medlemmer, sa at bosetningene er i strid med internasjonal lov og er bygget på okkupert land. Hun hevdet at Israel ville kunne blitt dømt for krigsforbrytelser på dette grunnlaget dersom landet hadde vært omfattet av Romatraktaten.

Senere denne uken er det sannsynlig at rapporten blir ratifisert av Menneskerettighetsrådet.

Jerusalem Center For Public Affairs har analysert rapporten, og kaller den ubalansert, fordomsfull og uprofesjonell.

Det foreligger hele seks resolusjonsforslag mot Israel til behandling på denne ukens møte. Israel er det eneste landet som får en så omfattende oppmerksomhet i Geneve denne uken.

Israel valgte i protest å ikke være til stede på møtet.

USA har tidligere kommet med kritikk av rapporten om bosetningene, og i gårsdagens debatt rettet de kritikk mot forskjellsbehandlingen av Israel. USAs ambassadør til FN i Geneve, Eileen Chamberlain Donahoe, sa at rådets legitimitet står på spill så lenge ett land særbehandles slik.

Hun kalte praksisen for absurd og hyklersk, og viste blant annet til at det ble tatt opp en resolusjon mot ”okkupasjonen av de syriske Golanhøydene”, i en tid der det syriske regimet dreper titusener av sine egne innbyggere.

Resolusjonene skal stemmes over senere i uken.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!