- Separate busser til hjelp for palestinerne

Av ICEJ Press, 03.07.2013

Mange palestina-arabiske arbeidere får enklere arbeidsvei og lavere transportkostnader etter at israelske myndigheter denne uken iverksatte nye bussruter kun for dem. Israelske myndigheter sier palestinerne fortsatt er fri til å ta de ordinære bussrutene, om de heller skulle foretrekke det.

Avisen Haaretz har intervjuet en palestina-arabisk bygningsarbeider ved navn Khalil, som bor i Hebron, arbeider i Israel og ukependler til Qalqilyah. Han forteller at han ble glad for å høre om det nye busstilbudet, og at det vil spare ham for 250 shekler hver måned i reiseutgifter. Han forklarer at dette er et betydelig beløp, siden han tjener 200 shekler på en normal arbeidsdag. Da det nye busstilbudet trådte i kraft mandag denne uken, var han blant de første til å stå klar for å gå om bord.

Israels avgjørelse om å sette opp nye bussruter kun for palestinere, har blitt møtt med sterke beskyldninger om segregering og apartheid fra mange hold, både internasjonalt og i israelsk innenriksdebatt.

Det dreier seg om to ruter fra det militære sjekkpunktet Eyal, i nærheten av den palestinskkontrollerte byen Qalqilya, til destinasjoner i Israel.

- Dette er gjort av god vilje. Bussrutene har til hensikt å betjene palestinere som arbeider i Israel, sa Uzi Itzhaki fra de israelske transportmyndighetene til Israel Radio.

- Palestinerne er fortsatt frie til å helle velge de ordinære bussrutene som før, om de foretrekker det, presiserte han.

40 000 palestina-arabere reiser hver dag fra de PA-kontrollerte områdene i Judea og Samaria for å arbeide i Israel, hvor lønningsnivåene er langt høyere. Ifølge de israelske transportmyndighetene vil arbeiderne som tar de nye bussene få enklere reisevei med færre omveier, og de vil slippe å være avhengig av høyt prisede drosjer på visse strekninger. De to rutene som nå er iverksatt er et prøveprosjekt, og flere ruter er under planlegging.

Tiltaket er myndighetenes måte å komme krav fra bosettersamfunnene i møte. Mange av de jødiske innbyggerne i Judea og Samaria har protestert mot at palestina-arabere bruker de samme bussene som dem, fordi de frykter for terrorangrep og opplever ubehagelige konfrontasjoner.

Mandag kveld ble to busser tilhørende selskapet som betjener de nye rutene satt fyr på, i det politiet antar var en protestaksjon mot tiltaket.

Bildet viser en buss fra dette selskapet, og er tatt på busstasjonen i byen Ariel.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding