Obama krever palestinsk stat

Av ICEJ Press, 03.22.2013

- Slik israelerne bygget en stat i sitt hjemland, har palestinerne rett til å være et fritt folk i sitt eget land, sa USAs president da han talte til det israelske folket.

Da USAs president Barack Obama i går holdt sin tale til det israelske folket på International Convention Center i Jerusalem, erklærte han at den eneste varige løsningen for fred vil være å opprette en palestinsk stat. Han gikk langt i å antyde at han mener det vil være nødvendig for å oppnå dette at man avvikler de fleste israelske bosetningene i de omstridte områdene i Judea og Samaria.

- Det er ikke rettferdig at et palestinsk barn ikke skal få vokse opp i et eget land, og må leve med at en fremmed hær er til stede og kontrollerer sine foreldres bevegelser hver eneste dag. Det er ikke riktig at vold utført av bosettere mot palestinere skal foregå ustraffet, sa Obama, og fikk stor applaus for budskapet.

- Verken okkupasjon eller utvisning er svaret. Slik israelerne bygget en stat i sitt hjemland, har palestinerne rett til å være et fritt folk i sitt eget land, fortsatte han.

Kritiske reaksjoner
Talen var fra Obamas side et ønske om å appellere direkte til folket i stedet for å kun rette budskapet mot landets politiske ledelse. Flere Knesset-representanter fra regjeringspartiene uttalte seg kritisk om talen.

- En palestinsk stat er ikke veien å gå. Tiden er inne for nye ideer og kreativitet for å løse Midtøstenkonflikten. Uansett er det ikke slik at en nasjon okkuperer sitt eget land, sa Naftali Bennett, som leder partiet Bayit Yehudi (Det jødiske hjemland).
Med det gikk han i rette med retorikken om at bosetningene "okkuperer palestinsk land".

- Overrasket

- Jeg er overrasket over det han sa om en palestinsk stat, over at han ikke nevnte Jerusalem, og over at han sa "ledere må bringe fred" på en måte som fikk det til å høres ut som om Netanyahu ikke vil ha fred, sa Likud-representatnt Miri Regev, og la til at han hadde trodd presidenten ville ha kommet med en større forståelse av den diplomatiske prosessen mellom partene.
Lederen for lobbybevegelsen Peace Now, Yariv Oppenheimer, applauderte talen.

- Endelig er det noen som bryter den nasjonalistiske hjernevaskingen som har vunnet frem i den israelske offentligheten de senere årene, sa han, ifølge våre journalister i Jerusalem.

President Obama avsluttet i dag sitt tre dager lange besøk i Israel, og dro videre til Jordan.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!