Britisk MP sammenligner israelske ledere med nazister

Av ICEJ Press, 02.12.2014

Denne artikkelen er skrevet av Erlend Sundar, du kan lese dette også på hans blogg her.

Det engelske parlamentsmedlemmet, Yasmin Qureshi (Labour), sammenliknet nazistenes behandling av jødene under annen verdens krig med hvordan Israel behandler mennesker på Gaza. Sammenliknet har ført til oppstand og overskrifter. Også i eget parti.

Det var under en debatt i det engelske parlamentet onsdag 5.februar at uttalelsene kom. Først snakket Yasmin Qureshi om hvordan staten Israel ble opprettet, og jødenes forferdelige lidelser under den annen verdenskrig:

“Det som har slått meg gjennom alt dette er at staten Israel ble grunnlagt på grunn av hva som skjedde med de millioner på millioner av jøder som led folkemord. Deres eiendommer, boliger og tomter – alt – ble tatt bort, og de ​​ble fratatt rettigheter. Selvfølgelig, mange millioner omkom.”

Rett etter fortsatte hun slik: “Det er ganske rart at noen av de menneskene som leder staten Israel ser ut til å være ganske selvtilfreds og glade for å tillate det samme å skje i Gaza.”

Håper på disiplinærsak.

Tal Ofer, et jødisk medlem av det samme partiet som Yasmin Qureshi, reagerte på uttalelsene hennes, og rapporterte det internt i partiet:

“Som medlem av Arbeiderpartiet og som en som har familiemedlemmer som var Holocaust ofre, finner jeg Qureshi kommentarer svært støtende. Jeg har rapportert det til partifunksjonærer, og jeg håper at disiplinære tiltak iverksettes”, sa han til den engelske nettavisen Jewish press online.

I ettertid har Qureshi beklaget at hennes uttalelser har virket støtende på noen. Hun sier, i følge flere nyhetskilder, at det aldri var meningen å sammenligne situasjonen i Gaza med den jødene opplevde under Holocaust.

Lite imponerende uttalelse fra Labour.

Også hennes eget parti, Labour, har kommet med en offisiell uttalelse:

“Disse merknadene ble tatt helt ut av sin sammenheng. Yasmin Qureshi satte ikke likhetstegn mellom hendelsene i Gaza med hendelsene under Holocaust. Som en MP som har besøkt Auschwitz og har aksjonert mot rasisme og anti-semittisme hele sitt liv, ville hun ikke gjøre det. “

Redaktøren av Labourlist, Mark Ferguson, syntes uttalelsen er lite imponerende. Han skriver følgende i sin egen nettavis:

- ….etter å ha sett gjennom hele debatten, er det helt klart at Qureshi gjorde denne sammenligningen. I stedet for å prøve å få henne av kroken, burde de beklaget hele uttalelsen.

Støtende og upassende sammenlikninger.

Karen Pollock leder Holocaust Educational Trust i England. Organisasjonen har som oppgave å informere og utdanne unge mennesker om Holocaust. Hun sier følgende til den engelske avisen The Guardian:

“Vi forventer at våre politikere snakker ansvarlig og følsomt om fortiden og om hendelser i dag,” sa hun. “Disse late og bevisste fordreiningene har ingen plass i britisk politikk.”

Og hun fortsetter: “Mens aktuelle hendelser i Midtøsten forståelig nok rører følelser, er det likevel utrolig å tenke på at noen kunne besøke Auschwitz-Birkenau, lære om den industrielle karakteren av nazistenes morderiske regime, selv gå gjennom et gasskammer – og deretter gjøre disse støtende og upassende sammenligningene. “

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon